Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Aktualizováno: Lidovci i ANO se postavili proti zvýšení platů poslanců, čeká se na ČSSD

Aktualizováno: Lidovci i ANO se postavili proti zvýšení platů poslanců, čeká se na ČSSD
KDU-ČSL v čele s Pavlem Bělobrádkem požaduje, aby platy poslanců zůstaly zmražené ještě příští rok. | zdroj: Profimedia

Lidovci oznámili, že budou po svých koaličních partnerech požadovat prodloužení zmražení platů ještě o rok. ANO, které se včera s ČSSD domluvilo na jednoprocentním zvýšení, odpoledne jejich návrh podpořilo. Čeká se, jestli se k nim připojí i třetí koaliční partner. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes zároveň vyzval k tomu, aby do budoucna o výši platů poslanců rozhodovala vláda.

Postoj KDU-ČSL tak přinesl další nejistotu v tom, zda se koalice na definitivní výši platů shodne, a zákon se tak stihne včas schválit. Kluby proto budou o jednotném návrhu koalice ještě muset jednat.

"V příštím roce by mělo dojít k systémové změně, která by zohlednila i účast na jednání a platy soudů," uvedl po jednání klubu předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Ministr financů a předseda Hnutí ANO Andrej Babiš je přesvědčený o tom, že by poslanci do budoucna už dále neměli sami rozhodovat o svých platech. "Je to gigantický konflikt zájmů," prohlásil na tiskové konferenci.

Navrhuje, aby platy schvalovala vláda, přičemž ministři by podle něj neměli být zároveň poslanci. Také on by výši platu upravoval s ohledem na práci poslanců. "Možná na základě kritérií, že budou rychle schvalovat zákony," poznamenal Babiš

Zdroje:
Vlastní