Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

V útoku na divadlo v Mariupolu zemřelo nejspíš až 300 lidí, oznámila radnice

V útoku na divadlo v Mariupolu zemřelo nejspíš až 300 lidí, oznámila radnice
Ruská armáda bombardovala divadlo v Mariupolu 16. března. Podle místních úřadů se v krytu pod divadlem skrývalo přes tisíc lidí | zdroj: Profimedia

Letecký útok ruské armády na divadlo v ukrajinském Mariupolu ze 16. března může mít za následek až 300 obětí.

Oznámilo to vedení města prostřednictvím sociální sítě Telegram. Podle místních úřadů se v krytu pod divadlem a uvnitř budovy ukrývalo přes 1000 lidí ve chvíli, kdy ruské síly začaly místo bombardovat. Přesný počet obětí dosud nebyl znám.

„Od očitých svědků přicházejí informace, že kvůli bombardování činoherního divadla v Mariupolu ruským letectvem zemřelo asi 300 lidí,“ informovala radnice ve svém prohlášení. „Až do konce se nám nechce této hrůze uvěřit. Do konce chceme věřit, že se všem podařilo zachránit. Ale slova těch, kteří byli uvnitř budovy, hovoří o opaku.“

Vedení města Mariupol 16. března oznámilo, že ruská okupační vojska shodila bombu mimořádně ničivé síly na divadlo, ve kterém se skrývaly stovky obyvatel. Došlo ke zničení centrální části divadla a vstupu do protileteckého krytu, který se v budově nacházel.

Ruské ministerstvo obrany ještě tentýž den popřelo, že by úder podnikla ruská armáda. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruské letectvo bombardovalo divadlo úmyslně.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová dva dny po útoku, tedy 18. března, uvedla, že pod troskami divadla zůstává ještě 1300 lidí a že oběti zatím hlášeny nejsou. O den dříve média informovala, že kryt podle vedení města vydržel a že se z místa podařilo zachránit 130 lidem.

Informace o počtu lidí ukrývajících se v divadle ve chvíli bombardování se různí. Zástupce mariupolského starosty Serhij Orlov dříve uvedl, že v okamžiku útoku v krytu pod divadlem mohlo být 1000 až 1200 lidí.

Zdroje:
ČTK, České Noviny, iRozhlas