Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Aktualizováno: V Polsku zjistili únik ropy z ropovodu Družba, o sabotáž ale zřejmě nejde

Aktualizováno: V Polsku zjistili únik ropy z ropovodu Družba, o sabotáž ale zřejmě nejde
Ilustrační snímek | zdroj: TASR / Profimedia

Polský provozovatel ropovodů PERN v úterý večer zjistil únik ropy v jednom potrubí ropovodu Družba, kterým se přepravuje surovina z Ruska do Německa. Příčiny úniku v místě, které je zhruba 70 kilometrů od města Plock ve středním Polsku, nebyly bezprostředně známy. Podle médií zatím nic nenasvědčuje tomu, že jde o sabotáž. Jižní větev ropovodu, která přivádí ropu i do České republiky, je v pořádku.

„V tomto případě můžeme hovořit o náhodném poškození,“ řekl agentuře Reuters Mateusz Berger, který odpovídá za kritickou infrastrukturu a který je z kanceláře polského premiéra. Polská energetická společnost PKN Orlen uvedla, že dodávky ropy do její rafinerie v Plocku nebyly přerušeny.

„V tuto chvíli všechny služby společnosti PERN (technické, provozní, vnitropodnikový hasičský sbor a sekce ochrany životního prostředí) přijímají opatření v souladu s postupy stanovenými pro tento typ situace,“ uvedl provozovatel ropovodu.

Společnost PERN oznámila, že polské rafinerie z Ruska dostávají ropu v souladu s objednaným množstvím a že navzdory technickým potížím na zařízení pokračují i dodávky ropy zákazníkům v Německu. Ministerstvo hospodářství v Berlíně potvrdilo, že rafinerie Schwedt a Leuna ropu Družbou stále dostávají. Provozovatel rafinerie ve Schwedtu ale později oznámil, že zařízení dostává ropu ve sníženém objemu, a proto zvažuje, zda neomezí výrobu ropných produktů.

„Soustředíme se na odčerpání kapaliny, lokalizaci úniku a jeho zastavení,“ uvedl mluvčí hasičů Karol Kierzkowski v rozhovoru se státní televizí TVP Info. „Až se tlak sníží, únik se zastaví, což nám umožní dostat se k místu úniku,“ dodal. Na určení příčiny je podle něj zatím brzy. Místním obyvatelům nehrozí žádné nebezpečí, upozornil.

Monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku je státní společnost Transněfť. Ta uvedla, že zatím čeká, až jí Polsko oznámí ukončení servisních prací na ropovodu. Transněfť i nadále posílá ropu směrem do Polska.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Druhá linie ropovodu a další prvky infrastruktury společnosti PERN fungují normálně, uvedl polský podnik.

V první polovině srpna byly dodávky ropovodem Družba z Ruska do střední Evropy přerušeny kvůli potížím s platbami za přepravu ropy přes Ukrajinu.

Na začátku června Evropská unie schválila v rámci šestého souboru sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku. Z embarga bude dočasně vyřazena přeprava ropy právě ropovodem Družba do České republiky, na Slovensko a do Maďarska. 

Zdroje: