Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Do Česka dorazilo 130 000 dávek vakcíny proti covidu od Novavaxu

Do Česka dorazilo 130 000 dávek vakcíny proti covidu od Novavaxu
Vakcína Nuvaxovid je určena pro dospělé osoby pro nové očkování, interval mezi první a druhou dávkou očkování je 21 dní (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Do Česka dorazilo 130 000 dávek vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax. Předem přihlášení zájemci dostanou SMS, že se mohou k očkování registrovat.

ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Celkově je objednáno 375 000 dávek pro očkování 187 500 osob. Zájemců je podle aktuálních informací ministerstva zatím 8252.

„U praktiků a v očkovacích centrech tak máme další očkovací látku schválenou Evropskou lékovou agenturou, která jasně deklaruje její účinnost, bezpečnost a největší možnou ochranu před vážným průběhem onemocnění covid-19. Zároveň prosím všechny, kteří jsou zatím neočkovaní, aby zvážili tuto možnost,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vakcína Nuvaxovid je určena pro dospělé osoby pro nové očkování, interval mezi první a druhou dávkou očkování je 21 dní.

„Vakcína Nuvaxovid působí tak, že organismus připraví na to, aby byl sám schopen bránit se proti onemocnění covid-19. Obsahuje typ spike proteinu, který byl vyroben v laboratoři,“ napsal k vakcíně Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Imunitní systém člověka po očkování identifikuje protein jako cizorodý a vytvoří proti němu přirozenou obranu, protilátky a T-buňky imunitního systému. „Jestliže se očkovaná osoba později setká s virem SARS-CoV-2, její imunitní systém rozpozná spike protein na viru a bude připraven se proti němu bránit,“ doplnil SÚKL.

Zájemci o očkování se mohli přihlašovat od 1. února, o otevření termínu očkování v jejich regionu budou informovaní prostřednictvím SMS. Registrovat na konkrétní termín se pak budou moci přes web ministerstva zdravotnictví stejně jako dříve očkovaní jinými vakcínami.

Zájem o očkování proti covidu-19 obecně podle dat ministerstva od začátku letošního roku výrazně poklesl. V pracovních dnech prvního týdne tohoto roku zdravotníci aplikovali průměrně více než 93 000 dávek očkování, v minulém týdnu to bylo v průměru méně než 9000 za den. Malý zájem už je o možnost zahájení očkování, za celý únor se nově nechalo očkovat méně než 16 000 lidí.

Od 7. února jich nebylo celkem v ČR víc než 1000 za den, v posledním týdnu kolem 400 denně. Dokončené očkování má v Česku téměř 6,85 milionu lidí, posilující dávku dostaly čtyři miliony z nich.

Zdroje: