Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: V 'kauze Langer' padla obvinění. Stíhán je Kyselý, olomoucký hejtman a policejní důstojníci

Aktualizováno: V 'kauze Langer' padla obvinění. Stíhán je Kyselý, olomoucký hejtman a policejní důstojníci
Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil | zdroj: Profimedia

Po rozsáhlé razii v Praze a Olomouci policie ve čtvrtek vznesla první obvinění a to proti olomouckému sociálnědemokratickému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi, náměstkovi ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karlu Kadlecovi, šéfovi tamního odboru hospodářské kriminality Radkovi Petrůjovi a vlivnému olomouckému podnikateli Ivan Kyselý, blízkému příteli Ivana Langera. Rozbořil je podezřelý z podplácení a jako jediný bude stíhán na svobodě. 

"Dva z obviněných jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby a čtvrtý z obviněných je stíhán pro podplácení," uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Obviněným hrozí podle něj až deset let vězení.

Rozbořil je obviněn z podplácení, podle jeho obhájce Petra Konečného s obviněním nesouhlasí a podal si proti němu stížnost, považuje to prý za nedorozumění. Podle něj však osoba hejtmana v celé kauze zabírá pouze minimální procento. 

"Je jen její okrajovou záležitostí. Prostě se vyskytl v nesprávný čas na nesprávném místě. Kauza není o hejtmanovi. Je možná tam osobou nejznámější, ale nejméně významnou," tvrdí obhájce. 

Premiér Bohuslav Sobotka mu v každém případě přes média připomněl, že očekává jeho rezignaci, pokud se obvinění potvrdí. Hejtman ale zatím odejít odmítá. 

Rozbořil je jako jediný stíhán na svobodě, ostatní tři ve čtvrtek poslal soud do vazební věznice. 

Podle Hantáka pracovali detektivové ÚOOZ na případu podezření ze zneužívání pravomocí úřední osoby přes rok. Během té doby zjistili, že se podezřelí podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.

V úterý zahájili detektivové 'akci Vidkun', během které provedli řadu domovních prohlídek a postupně zadrželi či předvedli několik osob včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. Jen v jeho bytě v Olomouci strávili více jak 13 hodin, ale nakonec ho propustili.

Kauza míří také do řad vedení olomoucké policie. Právě údajné nadstandardní vazby mezi obviněným policejním náměstkem Kadlecem a podnikatelem Kyselým již před třemi lety na základě anonymu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Vazby se měly promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Kadlec však tehdy jakékoliv pochybení rezolutně odmítl a GIBS případ odložila. Šetřen byl i pro údajné urážky podřízených, krajské ředitelství poté v té době opustila řada zkušených kriminalistů.

Zdroje: