Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V Evropě si Slavia respekt vydobyla, teď musí získat domácí titul

V Evropě si Slavia respekt vydobyla, teď musí získat domácí titul
Slavia v zápase s Chelsea slaví druhý Ševčíkův gól, kterým snížil na 3:4. | zdroj: Profimedia

Český fotbal se po třech letech dočkal zastoupení ve čtvrtfinále evropské soutěže. Na někdejší počin Sparty nyní navázala Slavia, která má na rozdíl od svého úhlavního rivala všechny předpoklady k tomu, aby byla na evropské fotbalové mapě konkurenceschopným týmem i v příštích letech.

Dojít do čtvrtfinále Evropské ligy je úspěchem samo o sobě. Styl hry, jakým se slavisté prezentovali, však ještě pozvedá vzornou reprezentaci českého fotbalu. Tým trenéra Jindřicha Trpišovského bez ohledu na renomé soupeřů sázel na atraktivní moderní hru, jejíž fundamenty se opírají o presink a ofenzivní pojetí.

Ne nadarmo se do paměti fotbalové veřejnosti nejvíce vryly dvojzápasy se španělskou Sevillou v osmifinále a anglickou Chelsea ve čtvrtfinále. S oběma celky řadícími se k širší evropské špičce dokázala Slavia hrát vyrovnanou partii, třebaže ji nakonec Angličané vystavili stopku v soutěži.

Kontinuita je základ

Když Slavia v prosinci 2017 odvolala trenéra Jaroslava Šilhavého, který jen o půl roku dříve dovedl sešívané po osmi letech k ligovému titulu, mnozí nad tímto krokem kroutili hlavou.

Nový sportovní ředitel Jan Nezmar - ve funkci pouhý měsíc - byl ale přesvědčen o své vizi úspěšného týmu, v jehož čele neviděl nikoho jiného než Jindřicha Trpišovského, s nímž poslední rok a půl před přesunem do Prahy zdařile spolupracoval ve Slovanu Liberec.

Pouze čas mohl odhalit správnost Nezmarova riskantního, nicméně promyšleného tahu. S movitým čínským vlastníkem v zádech duo Nezmar-Trpišovský buduje tým, jenž si troufá stát se na dlouhá léta hegemonem českého fotbalu.

Pro splnění tohoto cíle je nutné hledět dopředu, čehož se ve Vršovicích pevně drží. Raději než za hotové a předražené hvězdy se ve Slavii nebojí utrácet miliony za nadějné hráče, kteří mají svůj vrchol teprve před sebou, a to jak z čistě sportovního, tak i obchodního hlediska.

Příkladem rozumných nákupů jsou zimní příchody trojice Král, Masopust a Ševčík. Všichni tři sedí do fyzicky a technicky náročného stylu hry Jindřicha Trpišovského, a přestože byli kupováni zejména s výhledem do budoucnosti, už na jaře stačili ohromit svými výkony, jimiž se mimo jiné blýskli i v těžkých zápasech Evropské ligy se zmíněnými velkokluby Sevillou a Chelsea.

Rychlá adaptace nových hráčů jde v ruku v ruce se strategií Slavie, jež chce v létě poprvé pod čínskými vlastníky rovněž draze prodávat, nikoliv už jen draze nakupovat. O odchodech klíčových hráčů, jako je Tomáš Souček či Michael Ngadeu-Ngadjui, se mohlo nahlas začít přemýšlet, až když si vedení klubu potvrdilo své schopnosti kontinuálně posilovat kádr.

Právě o kontinuálnosti si mohou nechat zdát ve Spartě, která od zmíněného čtvrtfinále Evropské ligy v roce 2016 klopýtá od jedné krize ke druhé. Paradoxem je, že majitel letenských Daniel Křetínský se na podzim 2016 sešel s Trpišovským, aby s ním probral možnost vzájemné kooperace. Dvojice ale společnou řeč nenašla. Ve fotbalových kuloárech se vypráví, že fotbalový nadšenec Křetínský nebyl přesvědčen o dostatečné erudovanosti Trpišovského.

Následky neuváženého rozhodnutí Křetínského neangažovat Trpišovského netřeba dlouho rozebírat, nynější totálně odlišné poměry v obou pražských "S" jsou všeříkající.

Úspěšnou evropskou šňůru nutno potvrdit domácím vítězstvím

Předseda slávistického představenstva Jaroslav Tvrdík během jara několikrát zopakoval cíl letošní sezóny: zisk ligového titulu a domácího poháru.

K oběma trofejím má Slavia velmi nadějně nakročeno. V českém poháru se probojovala do finále, v němž se pokusí o obhajobu prvenství v zápase s Baníkem Ostrava. V čele ligy, která letos nově vrcholí finálovou skupinou o titul, si zase drží náskok dvou bodů na druhou Viktorii Plzeň.

Do budoucna ale Slavia pomýšlí až za hranice České republiky. Tuzemské úspěchy ostatně jen těžko dlouhodobě uspokojí čínské megalomanské vlastníky, kteří za letošní sezónu přispěli do rozpočtu Slavie částkou okolo 300 milionů korun (akcionářem klubu je od listopadu developerská skupina Sinobo Group, tedy již třetí čínský majoritní vlastník za posledních tři a půl roku).

Prvenství v české lize přibližuje mistra k účasti v milionářské Lize mistrů a Slavia po vydobytí dobrého jména v Evropské lize sní o zápasech s těmi nejlepšími evropskými týmy.

Tlak na trenéra Jindřicha Trpišovského je nemalý, nicméně 43letý stratég si je dobře vědom síly svého mužstva a schopností sportovního ředitele Jana Nezmara. Spolu s ním může Slavii přinést velké úspěchy i na starém kontinentě, a tak obrázek z nedávného střetnutí na půdě londýnské Chelsea, kdy Slavia i přes těsnou prohru 3:4 sklízela chválu ze všech stran, nemusí být výjimkou, nýbrž novým standardem.

Zdroje:
Vlastní