Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: V Ekvádoru zastřelili během předvolební kampaně prezidentského kandidáta

Aktualizováno: V Ekvádoru zastřelili během předvolební kampaně prezidentského kandidáta
Fernando Villavicencio | zdroj: Profimedia

V Ekvádoru zastřelili ve středu večer místního času kandidáta prezidentských voleb, které se v této zemi konají 20. srpna. Ekvádorský prezident Guillermo Lasso kvůli tomu vyhlásil v celé zemi na 60 dní výjimečný stav, který už od minulého měsíce platil ve třech oblastech země kvůli vlně násilí, jež zemi sužuje dlouhodobě. 

Fernando Villavicencio, který podle průzkumů nebyl favoritem voleb, byl zastřelen v metropoli Quito, když odjížděl z volebního mítinku. Prezident Lasso také řekl, že prezidentské a parlamentní volby se uskuteční v daném termínu, zpřísněna budou ale bezpečnostní opatření.

„Nepochybujeme o tom, že šlo o sabotáž volebního procesu. Není náhoda, že se atentát stal několik dní před prvním kolem prezidentských voleb,“ řekl Lasso, který zároveň vyhlásil tři dny národního smutku za zabitého politika. „Demokracie se nevzdá před brutalitou této vraždy. Vyšetřování pokračuje a podle zákona přísně potrestáme ty, kteří jsou za tento čin zodpovědní, a to maximálním trestem,“ dodal Lasso. Uvedl, že zatčeno bylo nejméně šest podezřelých. Jednoho z útočníků na místě ochranka zastřelila.

Atentát se odehrál krátce po šesté večer místního času (po jedné ráno SELČ). Ochranka doprovázela Villavicencia z předvolebního mítinku; když nasedl do auta a ochranka za ním zavřela dveře, spustila se střelba. To vyvolalo paniku všude kolem, lidé se utíkali schovat do blízké budovy, jak je vidět na videu, které zveřejnil deník El País.

Villavicencio byl dva roky poslancem, než Lasso v květnu jednokomorový parlament rozpustil během jednání o možném prezidentově sesazení kvůli obvinění ze zpronevěry a korupce. Lasso obvinění odmítá. Villavicencio podle deníku El País předsedal kontrolní komisi, která vydala příznivou zprávu ve prospěch Lassa.

Podle deníku El País Villavicencio ale také tento týden v jednom z rozhovorů s médii kritizoval roli úřadů v boji proti organizovanému zločinu. „Policie ví, kde jsou úkryty zločinců, obchodníků s drogami, nelegální těžby a bílých límečků,“ řekl politik. Slíbil, že jednou z prvních věcí, které udělá, pokud se stane prezidentem, bude boj proti zkorumpovaným úředníkům a zkorumpovaným policistům. Villavicencio nicméně také v posledních dnech zmínil výhrůžky, které mu adresoval lídr jednoho z drogových gangů.

Ekvádor v poslední době čelí nárůstu násilí, za nimž je zejména boj drogových gangů. Země leží mezi Kolumbií a Peru, které patří k největším producentům kokainu. Ekvádorské přístavy se staly velkým překladištěm, odkud směřují drogy do Severní Ameriky a Evropy. V roce 2022 v Ekvádoru zaznamenali dosud nejvíce vražd za rok, na 100 000 obyvatel jich připadalo 25.

Před únorovými místními volbami zažil Ekvádor podle deníku El País nejnásilnější kampaň, nejméně 12 kandidátů na starosty se stalo obětí atentátů; někteří z nich přežili. Minulý měsíc Lasso vyhlásil na 60 dní výjimečný stav ve třech oblastech země poté, co byl zastřelen oblíbený starosta města Manta v provincii Manabí a při jiném incidentu kandidát do parlamentu z provincie Esmeraldas.

Výjimečný stav znamená, že v ulicích budou nasazeni vojáci, kteří budou pomáhat policii se zajišťováním bezpečnosti. Omezena mohou být také některá občanská práva, například svoboda shromažďování či nedotknutelnost obydlí.

Bývalý novinář Villavicencio kandidoval za hnutí Construye (MC25). To na sociální síti X uvedlo, že na jejich kanceláře v Quitu zaútočili ozbrojenci. Villavicencio nebyl favoritem voleb, průzkumy mu dávaly kolem sedmi procent a figuroval na pátém místě z osmi. O nejvyšší úřad se uchází po středečním atentátu sedm kandidátů, Lasso znovu nekandiduje. Někteří prezidentští kandidáti po atentátu oznámili pozastavení volební kampaně.

Pachatel atentátu stále není jasný

Ohledně pachatele středečního atentátu na kandidáta na Villavicenciu dál panují nejasnosti. Několik hodin po politikově vraždě začalo na internetu kolovat video se skupinou zakuklených mužů, kteří se k útoku přihlásili. Tvrdili, že jsou členy jednoho z nejvýznamnějších ekvádorských gangů Los Lobos (Vlci). Další údajní členové této zločinecké organizace ale odmítli, že by za útokem tato skupina stála.

Video, které uživatelé sociálních sítích v Ekvádoru hojně sdíleli, ukazuje skupinu mužů v kuklách a se zbraněmi. Jeden z nich čte prohlášení, ve kterém se hlásí k útoku na Villavicenciu. Muži vyhrožují i dalšímu kandidátovi, Janovi Topičovi, který stejně jako Villavicencio vystupuje proti korupci a organizovanému zločinu.

Dnes odpoledne však začalo po sociálních sítích kolovat další video, na kterém další údajní členové skupiny Los Lobos tvrdí, že první nahrávka je „naprosto falešná“. „Prohlašujeme, že jsme nikdy nezabili lidi spjaté s vládou či civilisty,“ tvrdí muži na videu. Podle nich však jiné gangy usilují o destabilizaci Ekvádoru a snaží se svalit vinu právě na Los Lobos. Pravost ani jednoho z videí nelze zatím ověřit.

Úřady uvedly, že v souvislosti s útokem bylo zadrženo šest lidí. Jednoho dalšího muže ochranka zastřelila. Policie později potvrdila, že se jednalo o Kolumbijce. To podle deníku El País i agentury Reuters připomíná další smrtelný útok na politika v oblasti, a sice vraždu haitského prezidenta Jovenela Moïseho v roce 2021. Z jejího vykonání také vyšetřovatelé podezřívají skupinu kolumbijských bývalých vojáků a žoldnéřů.

Los Lobos patří do trojice největších zločineckých skupin aktivních v Ekvádoru. Má několik tisíc členů a zaměřuje se především na obchodování s drogami, vyhrožování a vymáhání výpalného. Podle agentury EFE patří činnost skupiny mezi příčiny zhoršující se bezpečnostní situace v Ekvádoru. Její členové byli mimo jiné aktivní ve vězeňských vzpourách, které v posledních letech stály život stovky lidí. 

Zdroje: