Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Trojice útočníků v přímém přenosu zastřelila indického exposlance a jeho bratra

Trojice útočníků v přímém přenosu zastřelila indického exposlance a jeho bratra
Atik Ahmad a jeho bratr se stali v přímém přenosu obětí atentátu | zdroj: Profimedia

V přímém přenosu indické televize zastřelila v sobotu večer trojice útočníků bývalého indického poslance Atika Ahmada a jeho bratra, a to v okamžiku, kdy byli obklopeni několika policisty. Minulý týden přitom byl zastřelen také Atikův syn.

Jak připomíná BBC News, expolitik byl v roce 2019 odsouzen za únos a nyní trestně stíhaný za vraždu a napadení. Vláda státu Uttapradéš, kde se incident odehrál, v obavě z násilných nepokojů zakázala v celém státě shromažďování více než čtyř osob.

Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukazují bratry v doprovodu policie, jak odpovídají na otázky novinářů cestou na vyšetření do nemocnice v severoindickém státě Uttarpradéš. Pak jednoho z nich útočník střelí z bezprostřední blízkosti přímo do hlavy a spolu s komplici začne pálit také do druhého.

Ahmad i jeho bratr na místě zemřeli. Útočníci, kteří se vydávali právě za novináře, se po atentátu vzdali policii. Nejméně jeden z nich po střelbě skandoval heslo, které se stalo bojovým pokřikem hinduistických nacionalistů v jejich kampani proti muslimům. Ve státě Uttarpradéš vládne hinduistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Nárendry Módího. Při útoku utrpěl zranění také jeden policista a jeden novinář.

profimedia-0026294203 Atik Ahmad | zdroj: Profimedia

Vláda státu zavedla po zabití obou mužů omezení shromažďování, protože nechce, aby jakákoliv forma protestu nabrala na síle, řekl agentuře Reuters vysoký policejní úředník. Oba muži byli podle něj členy rozsáhlé mafie zapojené do zabírání půdy a případů vražd.

Ahmad byl před čtyřmi lety odsouzen za únos a nyní navíc čelil dalším obviněním. Proto byl i před návštěvou nemocnice pod dohledem policie. V březnu se indický nejvyšší soud odmítl zabývat jeho žádostí, v níž tvrdil, že je ze strany policie v ohrožení života.

Podle BBC News za posledních šest let policie v Uttarpradéši zabila přes 180 lidí obviněných z různých trestných činů. Ochránci lidských práv proto policii obviňují z vražd, což zdejší vláda odmítá. Minulý týden zastřelila policie také syna Atika Ahmada, který byl hledaný v souvislosti s případem vraždy a vyšetřován v rámci širšího zásahu proti pozemkové mafii.

Zdroje: