Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

V Brně budou studenti bydlet s lidmi opouštějícími dětské domovy

V Brně budou studenti bydlet s lidmi opouštějícími dětské domovy
Projekt má pomoci mladým lidem z dětských domovů | zdroj: Profimedia

Mladí lidé z dětských domovů budou už možná brzy bydlet s vysokoškolskými studenty. Sdílené bydlení studentů a lidí bez domova je projektem Masarykovy univerzity, která si od něj slibuje získání praxe pro studenty sociálních oborů, ale i pomoc sociálně znevýhodněným lidem. Ti k bydlení dostanou i práci, aby se naučili vydělávat si na nájem.

Studenti by měli s mladými lidmi odcházejícími z dětských domovů žít ve dvoupokojových bytech s kuchyňkou a sociálním zařízením. 

Inspiraci našli iniciátoři projektu společného bydlení Symbios v sousedním Rakousku, kde podobný systém už léta funguje. Pomáhá bezdomovců vrátit se zpátky do normálního života.

Nabízené bydlení ale nebude zadarmo, součástí projektu by tak měla být i práce, kterou by si mladí mohli vydělat na nájem. Univerzita proto uvažuje o spolupráci s kavárnami a některými neziskovými organizacemi.

Pokud budou první čtyři pilotní byty úspěšné, v budoucnu by chtěla škola provozovat až patnáct sdílených bytů s vlastní restaurací a hostelem.

Peníze nutné na rozjezd celého projektu chtějí autoři projektu získat z Evropské unie. Jednali také už s některými brněnskými politiky, aby získali k dispozici prázdné brněnské byty. Studenti dokonce zahájili i crowfundingovou kampaň, která již výrazně překročila původně stanovenou částku.

První spolubydlící by se v ideálním případě mohli potkat v druhé polovině roku 2017.

Zdroje:
Vlastní, Český rozhlas