Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Pražský magistrát je na mráz připraven, nocleháren pro bezdomovce je prý dostatek

Pražský magistrát je na mráz připraven, nocleháren pro bezdomovce je prý dostatek
Noclehárny pro bezdomovce nabízejí zatím dost míst. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

První mrazy zatím nezvýšily poptávku lidí bez domova po přespání v teple. Během víkendu byly tři hlavní zimní noclehárny obsazeny zhruba z 90 procent. Pokud se ještě více ochladí, plánuje vedení města otevřít další centra, případně postavit vyhřívané stany.

Kromě celoročně fungujících zařízení byly na zimu otevřeny další tři zařízení s maximální kapacitou 294 lůžek. Volných míst je zatím dostatek, k dispozici jsou totiž i celoroční noclehárny včetně lodi Hermes a i ty mají zatím dost volných kapacit.

V záloze má hlavní město otevření čtvrté zimní noclehárny s kapacitou 100 míst či zpřístupnění tří nízkoprahových denních center i na noc. V případě potřeby mohou přijít ke slovu i vyhřívané stany. "Letos Praha zajistila zatím nejvyšší kapacitu noclehů v historii," tvrdí pražská radní pro školství a sociální politiku Irena Ropková.

V případě velkých dlouhotrvajících mrazů by se tak našlo místo až pro zhruba 1300 bezdomovců. Magistrát se zatím znovu nezmínil o návrhu vytvořit improvizované noclehárny z vestibulů metra.

Zdroje:
Vlastní