Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Ústavní soud: Od vlády by bylo korektní, aby s podpisem smluv s církvemi počkala

Ústavní soud: Od vlády by bylo korektní, aby s podpisem smluv s církvemi počkala
Ústavní soud | zdroj: Mediafax

Bylo by korektní a zodpovědné, kdyby vláda s podpisem smluv s církvemi nespěchala a počkala na rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) o návrzích na zrušení zákona o církevních restitucích. Dnes to řekl generální sekretář ÚS Tomáš Langášek. Po právní stránce ale v tuto chvíli podpisu smluv nic nebrání. 

"Lze říci, že si vláda musí být vědoma, přistoupí-li k podpisu smluv ještě před rozhodováním Ústavního soudu, značných finančních nákladů pro stát, jež by mohly vzniknout v případě, že by Ústavní soud později návrhu vyhověl," uvedl Langášek. 

ČSSD požádala ÚS, aby předběžným opatřením zakázal podpis smluv, který vláda připravuje na dnešní poledne. Soudci se ale dnes nesejdou, a to hlavně kvůli tomu, že podnět ČSSD dostali na poslední chvíli - elektronicky ve čtvrtek večer, písemně dnes ráno. 

"Přitom nic nebránilo navrhovatelům učinit návrh na předběžné opatření již v návrhu na zahájení řízení, případně dříve než ve čtvrtek," řekl Langášek. Plénum by dnes ani v případě mimořádné schůze nebylo usnášeníschopné. Soudců totiž musí být alespoň deset z 15. Dlouhodobě soudu chybí tři členové, další dva mají dovolenou, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský měl na dnešek naplánovaný zdravotní zákrok. 

V úterý bude návrh projednáván

"Platí tedy svolání pléna na úterý dopoledne, kdy bude přítomno deset soudců, nestane-li se něco mimořádného. Návrh na předběžné opatření byl dodatečně zařazen na jednání pléna," uvedl Langášek. 

Sporné smlouvy se týkají peněžní části církevních restitucí. Vláda je má podepsat s 16 církvemi a náboženskými společnostmi. Jako náhradu za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat během 30 let celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. 

Ústavní soud nyní eviduje tři návrhy opozičních zákonodárců na zrušení celého zákona o církevních restitucích. Podali je sociální demokraté, Věci veřejné s podporou skupiny senátorů a komunisté.