Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Pražské Rudolfinum láká návštěvníky na Motýlí efekt

Pražské Rudolfinum láká návštěvníky na Motýlí efekt
Galerie Rudolfinum (ilustrační foto) | zdroj: Mediafax

Do 10. března máte možnost shlédnout v pražské Galerii Rudolfinum výstavu s názvem Motýlí efekt? (ano, otazník je opravdu součástí názvu). Jedná se o expozici čítající šest autorů napříč třemi generacemi. Každý z nich prezentuje v obrazech svůj specifický názor na malbu a je zajímavé sledovat, jak moc či naopak málo se od sebe tito výtvarníci odlišují.

Všem autorům je mezi 33 a 51 lety. Snaží se divákům otevřít možnosti malířského vnímání současnosti, které v sobě obsahuje mnoho kulturních impulzů, ale také ozvěny z minulosti. Každý z nich volí jiný způsob malířského přístupu a zobrazuje tak nejistotu z neznámého. Návštěvníci se stávají svědky obecnější proměny, o jejíchž zákonitostech nejsou dostatečně informováni. Vyvstává otázka, jak uchopit to, co by mohlo být společným pocitem doby a co se v druhém plánu ukazuje jako aspekt, který propojuje všech šest názorových pozic prezentované malby?

Název výstavy 

Název „Motýlí efekt?“ obrazně poukazuje na princip východiska a důsledku, aniž by mohl být tento princip přesně časově a prostorově určený. Otazník v názvu výstavy odkazuje na zmnožení a zrcadlení otázek, které autoři vložili do vystavovaných obrazů.

Plné vstupné na výstavu činí 120 Kč, zlevněné 70 Kč. Galerii můžete navštívit každý den od 10 do 18 hodin (ve čtvrtek až do 20 hodin) kromě pondělí, kdy je po celý den zavřeno.

Zdroje:
http://www.galerierudolfinum.cz