Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ukrajinská tajná služba zavraždila v Rusku exposlance odsouzeného za vlastizradu

Ukrajinská tajná služba zavraždila v Rusku exposlance odsouzeného za vlastizradu
Illja Kyva | zdroj: Profimedia

Ukrajinská tajná služba SBU zavraždila v Rusku bývalého ukrajinského poslance Illju Kyvu, který zastával silně proruské pozice a na Ukrajině byl v nepřítomnosti odsouzen za vlastizradu. Exposlancovo tělo bylo podle ruské agentury RIA Novosti nalezeno u Moskvy. Ukrajinská agentura Unian s odvoláním na svůj zdroj napsala, že ukrajinská tajná služba zorganizovala jeho zastřelení.

„Likvidace arcizrádce, kolaboranta a propagandisty Illji Kyvy je speciální operací SBU,“ citovala agentura Unian svůj zdroj z bezpečnostních složek.

Kyva byl v letech 2019 až 2021 členem proruské strany Opoziční platforma-Za život, odkud byl kvůli kritice stranického vedení vyloučen. Před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu loni v únoru vyzýval ke sjednocení Ruska a Ukrajiny, podporoval ruského prezidenta Vladimira Putina a tvrdil, že ukrajinský národ se musí „osvobodit“, napsal o Kyvovi ruský opoziční portál Meduza.

V březnu 2022 ukrajinský parlament odebral Kyvovi poslanecký mandát. V listopadu ho pak ukrajinský soud v nepřítomnosti odsoudil na 14 let do vězení, mimo jiné za vlastizradu. Nedlouho před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu v loňském roce Kyva z Ukrajiny odjel pod záminkou, že jede na dovolenou. Později vyšlo najevo, že žije v Rusku.

Ukrajina bude muset bez pomoci USA seškrtat vládní výdaje, uvedla poslankyně

Pokud americký Kongres do konce roku neschválí další podporu Ukrajině, bude muset východoevropská země v lednu uvažovat o seškrtání vládních výdajů. Řekla to předsedkyně rozpočtového výboru ukrajinského parlamentu Roksolana Pidlasová, podle níž je ale realističtější scénář, že Kongres pomoc zemi bránící se druhým rokem ruské vojenské agresi schválí.

Ukrajina se podle Pidlasové stále v americkém Kongresu těší podpoře u demokratů i republikánů. „Bezesporu je několik radikálních republikánů, kteří Ukrajinu nepodporují a mají za to, že je potřeba snížit její podporu,“ připustila vládní poslankyně.

Nová americká pomoc Ukrajině, kterou slíbil demokratický prezident Joe Biden, je nyní v ohrožení kvůli protestům republikánů v Kongresu. Ti schválení podmiňují zpřísněním americké imigrační politiky. Vyjednávání o tomto bodu se v americkém Senátu v posledních dnech zastavila.

„I když do konce roku nebude rozhodnutí ohledně prostředků od USA, tak to v lednu zvládneme a vládní rozpočet bude splněn,“ uvedla předsedkyně rozpočtového výboru. Dodala, že pokud se rozpočet ocitne v deficitu, přijdou na řadu rozsáhlé škrty výdajů.

Škrty se podle ní budou týkat výdajů na podporu ukrajinského hospodářství, například programů na podporu podnikání. „Pokud nebudeme mít dost prostředků, o žádné obnově v roce 2024 nemůže být řeč,“ dodala.

Zdroje: