Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ukrajina po sérii útoků zvýšila dovoz elektřiny, zasažen byl zásobník plynu

Ukrajina po sérii útoků zvýšila dovoz elektřiny, zasažen byl zásobník plynu
Elektřina | zdroj: ThinkStock

Ukrajina dnes prudce zvýšila dovoz elektřiny a zastavila její vývoz. Největší soukromý producent energie v zemi, společnost DTEK, přišel po sérii útoků z posledních dnů o 50 procent kapacity. S odkazem na ukrajinské ministerstvo energetiky o tom informovala agentura Reuters. Ruský raketový útok dnes pak zasáhl podzemní zásobník plynu, uvedla ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz.

Podle Naftogazu ale nejsou dodávky zemního plynu ukrajinským spotřebitelům ohroženy. Naftogaz je největší ukrajinská ropná a plynárenská firma.

"Pro tento den se předpokládá dovoz elektřiny ve výši 14.900 megawatthodin (MWh). Vývoz se neočekává," uvedlo v prohlášení ministerstvo.

Den před útoky z 22. března Ukrajina dovezla 3300 MWh elektřiny, vývoz pak dosáhl 2148 MWh.

V pátek ale výrobní a přenosová zařízení v zemi napadlo Rusko, tvrdí Ukrajinci. Výsledkem byly značné výpadky elektřiny v mnoha regionech. Ve třech ukrajinských regionech Rusko podle úřadů napadlo energetická zařízení i dnes ráno.

"Ztráty (pátečního útoku) už jsme vyhodnotili, skupina DTEK přišla o 50 procent své výrobní kapacity, tuto informaci můžeme říct oficiálně," řekl ve státní televizi šéf distribuční firmy Jasno Serhij Kovalenko. Rusové podle něj zaútočili na výrobu a na distribuci, přičemž zasáhli tepelné i vodní elektrárny. "Nepřítel tvrdě zasáhl síťové uzly a transformátory," řekl Kovalenko.

Ministerstvo uvedlo, že Rusové se dnes pokusili zasáhnout zařízení kritické energetické infrastruktury ve Lvovské oblasti. "Zařízení začalo hořet a objekt byl bez napětí. Nedošlo k žádným obětem na životech, následky se vyhodnocují," sdělil úřad. Poškozeno podle něj bylo elektrické vedení v Kyjevské oblasti a 1400 domácností ve dvou obcích přišlo o proud.

Zdroje: