Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Velké zásoby kol z minulého roku se mnoha prodejcům v Česku nepodařilo doprodat

Velké zásoby kol z minulého roku se mnoha prodejcům v Česku nepodařilo doprodat
zdroj: tisková zpráva

Velké zásoby jízdních kol z minulého roku se mnoha prodejcům v Česku nepodařilo doprodat. Opět proto zavádí slevové nabídky, vyplývá z ankety ČTK mezi obchodníky. Pozitivnější výsledky ale podle nich přinesl dřívější začátek cyklistické sezony, který způsobilo teplejší počasí. S trendy v cyklistice se mohou zájemci seznámit na veletrhu For Bikes, který v letňanském areálu PVA Expo Praha dnes končí.

Stejně jako v roce 2022 se loni cyklistický trh podle výkonného ředitele a spolumajitele společnosti Bikero Martina Kudrny meziročně propadl asi o 30 procent. "Cyklistický trh je poslední čtyři roky doslova jako na horské dráze a tento trend bude ještě nějakou dobu pokračovat," řekl. Zatímco se za pandemie covidu-19 zpožďovaly dodávky kol a jejich součástek, poté naopak prodejce kvůli obdržení nahromaděných objednávek trápily velké zásoby a v souvislosti s energetickou krizí také nižší zájem o kola.

Některé firmy tak v letošním roce podle Kudrny zcela zrušily výrobu. Toto rozhodnutí spolu s problémy v námořní dopravě a aktuálním nárůstem poptávky ale může výhledově vést k opětovným výpadkům v dodávkách kol, řekl. Problémy v Suezském průplavu a stávky na železnicích v Evropě nyní prodlužují dodávky komponentů o přibližně měsíc, uvedl Ondřej Cedidla, marketingového manažera společnosti BFI, která vyrábí kola značek Superior, Rock Machine a Frappé.

Obchodníkům se podle zakladatele produktového průvodce Outfindo Jana Matějů vlivem dřívějšího zpoždění dodávek následně ve skladech shromáždily zásoby i na dva roky. "Prodejci mají problém s cash flow a mají hodně zdrojů vázaných v zásobách. Navíc na trhu panuje nejistota ohledně marží, jelikož obchodníci drží ceny kol stále nízko," řekl.

To potvrdil také specialista na cyklistiku v síti Decathlon Jiří Uher. "U elektrokol pak (někteří obchodníci) prodávají kola i s tři roky starou baterií, což může být problém," řekl. V důsledku teplejšího počasí podle něj ale letos prodeje začaly dříve. "Od února již čelíme vysoké poptávce napříč všemi segmenty," uvedl. Největší oblibě se podle něj v Česku těší klasická horská kola, takzvaná MTB.

Podle Matějů lze říci, že stále trvá pomalý růst zájmu o elektrokola. "Každým rokem více lidí, a to obzvlášť starší generace, nakupuje a jezdí na elektrokolech, která jim dávají možnost dojet dál, než by dokázali na normálním kole," řekl. Přesto je podle něj poptávka po elektrokolech v zahraničí vyšší. Zatímco v Česku je průměrná cena prodaného elektrokola 50.000 korun až 75.000 korun, v Německu se pohybuje mezi 75.000 korunami a 100.000 korunami, řekl Cedidla.

Nahradit auto kolem je podle Matějů z Outfindo v Česku kvůli horší infrastruktuře obtížnější. "Například v Holandsku je průměrná cena jízdního kola níže, jelikož největší objem udělají obyčejná kola, sloužící jako dopravní prostředek. Zatímco u nás je jízdní kolo stále především volnočasová a sportovní investice," dodal.

Zdroje: