Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Týden před volbami ANO ztrácí. Zachrání Babiše Okamura s komunisty?

Týden před volbami ANO ztrácí. Zachrání Babiše Okamura s komunisty?
Andrej Babiš, Tomio Okamura a Vojtěch Filip v předvolební debatě před osmi lety. | zdroj: Profimedia

Příští koalici bude skládat Andrej Babiš. Je téměř jisté, že jeho ANO ve volbách zvítězí. Jisté však není, zda jeho vláda získá důvěru.

To, že ANO směřuje k vítězství, je patrné z volebního modelu, který pro stanici CNN Prima NEWS deset dní před volbami zpracovala agentura STEM .

Andrej Babiš má vítězství téměř „v kapse“, byť jeho ANO mírně ztrácí (nynější model mu dává 27,3 procenta, v minulém měl o pět procent víc). Ztráty zaznamenává také třetí koalice Pirátů a Starostů (nyní získala 17,4 %.). Zato posiluje koalice Spolu – ODS, lidovci a TOP 09 (21,4 %), která si upevnila druhou pozici. A také volební jarmark Tomia Okamury – SPD (12,3 %), který má křesla ve sněmovně zaručená.

Kdo s kým a proti komu?

Přes pětiprocentní práh potřebný pro vstup do sněmovny se v modelu STEM dostávají ještě „nezmaři“ komunisté (6,5 %) a sdružení penzionovaných policistů Přísaha (5,7 %). Pod ním však zůstávají sociální demokraté (4,4 %).

„Model STEM ukazuje situaci na konci září, v době zhruba deseti dní do voleb. Přesto každý sedmý volič váhá, kterou stranu – a zda vůbec nějakou – půjde volit. Ve finiši kampaně politických stran nepůjde jen o to pokusit se přesvědčit váhající, ale do určité míry snížit ochotu se voleb zúčastnit u potenciálních voličů konkurenčních stran,“ píše agentura k výsledkům svého modelu.

Z modelu STEM každopádně vyplývá, že Andrej Babiš s největší pravděpodobností ve volbách zvítězí a pět stran sdružených do protibabišovských koalic Spolu a PirSTAN nezíská většinu.

ANO v přepočtu preferencí na mandáty získává v modelu STEM 64 křesel, SPD 26, komunisté 13, Robert Šlachta s Přísahou 10 a Spolu s PirSTAN jich v součtu mají 77.

Model STEM je každopádně špatným vysvědčením pro strany protibabišovských koalic. Pokud by tyto strany koalice nevytvořily, jejich výsledek by byl žalostný. Všechny by skončily až za SPD. TOP 09 i lidovci by ze sněmovny dokonce vypadli.

Se Zemanem v zádech

Babiš tedy bude skládat koalici. Prezident už dal najevo, že – ať už Hradu, Lán či nemocnice – ho pověří, aby sestavil vládu. A to i v případě, když kýžených 101 (a případně víc) křesel ve dvousetčlenné sněmovně získají v součtu zmíněné koalice. Miloš Zeman je označil za „podvod na voličích“ a bude brát ohled pouze na zisky hlasů jednotlivých stran.

Dá se přitom předpokládat, že na to, aby vytvořil vládu, která získá důvěru sněmovny, dostane Babiš hromadu času a že ho Zeman bude ve Strakově akademii (i bez důvěry) držet tak dlouho, jak to jen bude možné. 

K tomu, aby Babišova vláda důvěru dostala, bude Babiš muset na svou stranu přetáhnout SPD, komunisty (a Přísahu, pokud se do sněmovně dostane), anebo roztrhnout některou ze zmíněných koalic a získat toleranci jejich jednotlivých stran. 

Babiš nemusí nutně složit vládu většinové koalice, ostatně neměl ji ani v tom volebním období, komunisté ho drželi u moci ze sněmovních lavic. Může se však snažit přimět některé ze stran k tomu, aby jejich poslanci během hlasování o důvěře zmizeli na drink do sněmovní kantýny, a tak umožnili ANO získat většinu.

V takovém případě by Babiš mohl řídit vládu na základě nějaké nové varianty opoziční smlouvy, v níž se „opoziční spojenec“ zaváže, že vládu neshodí (nevysloví jí nedůvěru), aniž by slíbil, že ji bude podporovat a hlasovat pro její návrhy.

Zdroje:
Tiscali.cz, CNN Prima News