Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Před medvědy ochrání jedině rock'n'roll, věří Japonsko

Před medvědy ochrání jedině rock'n'roll, věří Japonsko
Výjimkou nejsou v Japonsku ani útoky medvědů na člověka | zdroj: Profimedia

Běžné varování lidé neposlouchají, tak to zkusíme říct písní - a hned rockovou! Neobvyklý způsob, jak lidi udržet v bezpečí před útoky medvědů, zvolila japonská oblast Iwate a zatím na svou protimedvědí hymnu sklízí kladné ohlasy.

Medvědi se běžně vyskytují po celém Japonsku a pravidelně vyvolají poprask, když se některý z nich zatoulá do města. Výjimkou nejsou ani útoky na člověka, které mohou skončit smrtí.

Nárůst počtu medvědů, které obyvatelé zahlédli potulovat se ve venkovských oblastech na severu Japonska, přiměl prefekturu Iwate vyzkoušet inovativní řešení – rockovou protimedvědí hymnu, kterou budou hrát místní obchodní střediska i krámky kolem silnic.

„Myslíš, že medvíďata jsou roztomilá?“ začíná podle deníku The Guardian text písně za doprovodu kvílejících kytar a tepajících bubnů. „Zapomeň na tak naivní způsob myšlení! Poblíž toho mláděte je matka medvědice a ta na tebe z ničeho nic zaútočí! Řev, řev, řev, řev, řev, řev – z ničeho nic na tebe zaútočí!“ zpívá se v písni.

Nikdy se neotáčej zády

Song napsali a nahráli místní rockeři, kteří po více než šesti desetiletích života mají dostatek zkušeností jak s rock'n'rollem, tak s medvědy. Díky tomu se pokusili do textu písně zapracovat i praktické rady, co dělat v případě setkání s medvědem – například: „Nikdy se netoč zády a nesnaž utéct!“ nebo „Předstírat mrtvého nefunguje!“.

Devětašedesátiletý zpěvák Júzen Taguči novinářům řekl, že jemu samotnému tyto rady dobře posloužily, když se jednou setkal s medvědem v blízkosti pole.

„Je to hodně děsivé, když se před vámi objeví medvěd,“ dodal. „Chcete utéct, ale moji prarodiče mi kdysi řekli, že kdybych se někdy setkal s medvědem, nikdy se k němu nemám točit zády. Mám jen pomalu couvat a zůstat tváří k němu,“ řekl.

Autorem textu je jednašedesátiletý Kaoru Toudou, který si původně myslel, že z jeho písně bude blues. Ale díky Tagučimu je z ní pravý rockový nářez. „Říká se, že medvědi jsou plachá zvířata. Tak si myslím, že kdyby některý z nich ten song slyšel, tak uteče,“ poznamenal Toudou. „Taková je síla rock'n'rollu,“ dodal.

Zdroje: