Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Turbulence rublu pokračují. Ruské ministerstvo financí začíná rozprodávat devizové rezervy

Turbulence rublu pokračují. Ruské ministerstvo financí začíná rozprodávat devizové rezervy
Ruský rubl zažívá nejhorší krizi za poslední dvě desetiletí | zdroj: ThinkStock

Rubl je silně nedoceněný, stěžuje si ruské ministerstvo financí a začíná rozprodávat valutové rezervy na trhu. Ruská měna zažívá druhý den turbulencí. V úterý rubl zaznamenal nejhorší propad za celou dobu režimu Vladimira Putina včetně jeho premiérské pauzy. 

Kurz dolaru po otevření burzy klesl na 66,5 rublu, euro na 83,5 rublu. V úterý evropská měna dosáhla v Rusku rekordních 100 rublů a dolar 81 rublů, a přestože ke konci dne euro klelo na 86 rublů a dolar na 68 rublů, ruská měna zažila nejhorší propad za posledních 20 let.

Krizi rublu zavinil podle ruských ekonomů propad cen ropy. "Rubl jako surovinová valuta bude následovat ropu. Pokud rok skončí na hranici 60 dolarů za barel, kurz se může lehce zvednout ze současné úrovně na zhruba 60 rublů za dolar a kolem 80 dublů za euro," uvádí Natalja Smirnovová z poradenské společnosti Personalnyj sovetnik.

Ceny ropy zatím padají dál. Dalším negativním faktorem, který podle odborníků ovlivňuje propad ruské měny, je politika ruské Centrální banky. "Když Centrální banka zvedla úrokové sazby a zároveň ceny ropy klesaly dál, rubl se znova propadl. Centrální banka ale může trochu zdržet pád rublu a udržet spekulace. Jenže to vyžaduje komplexní opatření, jednorázové zvýšení sazeb nestačí," vysvětluje expertka.

Propad rublu vyvolal paniku nejen na burze, ale i mezi širokou veřejností. Lidé hystericky skupují vše, co se dá. Zároveň ale neztrácejí smysl pro humor, ruskojazyčné sociální sítě zaplavily vtipy o invalidní měně s hláškami typu 'Rubl – I’ll be back' (Vrátím se, říká rubl). 

Zdroje:
Vlastní, Kommersant