Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Technologie Big data a její využití v praxi

Technologie Big data a její využití v praxi
zdroj: tisková zpráva

Big Data jsou v dnešním světě obrovským trendem a představují velkou výzvu. O co se vlastně jedná a jaké jsou možnosti jejich využití?

Big data, v překladu doslova velká data. Definic je dostupných hned několik. Například poradenská firma Gartner označuje Big Daty soubory dat, jejichž velikost není schopno zachycovat, spravovat či zpracovávat běžně používanými softwarovými prostředky. Představa konkrétní velikosti není známa. Podle odhadů analytické firmy IDC překročil v roce 2013 celkový objem dat umístěných v databázích šest bilionů terabytů. Velké objemy dat jsou obvykle ukládány v datových skladech.

Pojem velikost dat je chápán nejen z hlediska objemu dat, ale i z hlediska rychlosti jejich tvorby a přenosu, či z hlediska různorodosti jejich typů. Mnoho datových informací každý den získává například NASA, obrovské množství shromažďují také energetické, telekomunikační nebo farmaceutické společnosti. Enormní množství dat také produkují sociální sítě.

Analýza a zpracování Big Data

Shromáždit data není nic těžkého, problém ale může nastat při jejich zpracování, možností je totiž mnoho. Jedním z nástrojů je tzv. Hadoop. Jedná se o open source framework pro zpracování, ukládání a analýzu velkého množství dat. Hlavní výhodou systému je, že umožňuje analyzovat úplné datové soubory údajů, včetně těch nestrukturovaných, a to efektivním způsobem z hlediska nákladů i času.

Trh a Big data

Trh s řešením orientovaným na Big Data je velmi pestrý. Velké zaměření je například na hardwarové konsolidace, zvyšuje se i množství dodavatelů specializovaných právě na Big Data. Důraz je kladen i na analýzy. Dodavatelé analytických nástrojů se snaží vylepšit své produkty tak, aby zvládly velké objemy dat. V následujících letech se očekává velký rozvoj v oblasti vizualizace dat (zobrazování výsledků analýz). Zvyšovat se bude množství zobrazitelných hodnot, očekávat lze i zlepšování animačních schopností analytických nástrojů.

Příležitost budoucnosti

Většina podniků má data nestrukturovaná, je tedy velice těžké nalézt v nich informace podstatné pro byznys. Informační pracovníci tak tráví vyhledáváním informací mnoho času, což může mít vliv na produktivitu firmy, ale také na spokojenost zákazníků. Při použití Big Data prostředků lze vyhledávání urychlit a dospět i k přesnějším výsledkům.

Využití

Počet firem využívajících analýzu Big Data roste a nepochybně poroste i dál s ohledem na zvyšování objemu dat, která je nutné ukládat rychle a efektivněji. Roste i poptávka po specialistech v této oblasti. Analýzu dat lze použít v mnoha různých oborech, technologii využívají například i závodní inženýři při závodě Formule 1.

Velkému využití se Big Data začínají těšit i ve finančním sektoru. Na českém trhu je již několik společností, které při poskytování nebankovních půjček pracují právě s Big Data. Technologii lze také využít k rozpoznání potenciálních dlužníků, čehož využívá například společnost Kredito24, poskytovatel online půjček.