Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Tři dny neplacené nemocenské: Slepí začali vidět a simulanti se uzdravili

Tři dny neplacené nemocenské: Slepí začali vidět a simulanti se uzdravili
zdroj: Mediafax

Šéfredaktor týdeníku EURO Pavel Páral ocenil rozhodnutí Ústavního soudu, který posvětil zavedení prvních tří dnů neplacené nemocenské. Ve svém komentáři si pak všímá faktu, že ČSSD proti tomuto stanovisku okamžitě pozvedla hlas, jako by se jí nelíbilo, že se aspoň trochu daří omezovat zneužívání sociálního systému.

Ústavní soud včera potvrdil, že neproplácení prvních tří dnů nemocenské nikoho nezruinuje a že jde navíc o krok správným směrem, který má omezit zneužívání sociálního systému. Ačkoli ústavní soudce nelze podezírat z toho, že by stranili pravicové vládě, jejich verdiktu jistě využije ČSSD a slib o placení prvních tří dnů nemocenské se jistě objeví na oranžových předvolebních plakátech. Myslí si to šéfredaktor týdeníku EURO. Jeho komentář přináší dnešní MF Dnes.

Zvláštní levicový svět

„Tři dny neplacené nemocenské po svém zavedení zapůsobily jako lurdský pramen. Slepí viděli, hluší slyšeli a nemohoucí vstávali z lože. Počet pracovníků chybějících na pracovišti kvůli nemoci byl u nás mnoho let násobně vyšší oproti sousedním zemím," píše Páral a dodává, že ČSSD se možná bude chtít k tomuto starému modelu vrátit. Minimálně to může slíbit v předvolební kampani, protože sliby samy o sobě nic nestojí.

Komentátor v této souvislosti poukazuje na fakt, že k podání stížnosti k Ústavnímu soudu dotlačily ČSSD odbory a předpovídá, že stejně mocně se budou bouřit proti tomu, aby byl pracovního místa zbaven zaměstnanec, který porušuje pravidla v čase pracovní neschopnosti. Jako by bylo zcela v pořádku, když zaměstnanec okrádá svého šéfa, který ho za to nesmí vyhodit.