Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Tluchoř vyšel vstříc zeleným. Poslancům ODS se to nelíbí

Tluchoř vyšel vstříc zeleným. Poslancům ODS se to nelíbí
zdroj: tisková zpráva

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř dal svým poslancům podepsat bianco papíry na svolání mimořádné schůze sněmovny, mezi návrhy na projednání se objevil i návrh zákona zelených o prolomení těžebních limitů.

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř zařadil bez vědomí poslanců svého klubu na program mimořádné schůze sněmovny zákon z dílny zelených. Poslanci ODS však opakovaně hlasovali proti jeho projednání.

V zákoně, který ODS překvapivě zařadila mezi klíčové návrhy, jde o to zabránit prolomení těžebních limitů.

Poslanec ODS: Vypadáme jako kašpaři

Poslancům se jednání Tluchoře nelíbí. "Vypadáme jako kašpaři, kteří si nevidí do úst," řekl deníku Právo poslanec ODS, který si nepřál být jmenován. "Samozřejmě jsem byl velmi rozhořčen, protože když podepíšete bianco papír, tak předpokládáte, že ten program bude s vámi nějakým způsobem konzultován," prohlásil Jiří Janeček.

Později však Janeček obrátil: "Vznesli jsme na klubu námitku a odpověď mě uspokojila, takže to v tuto chvíli vidím jako nedopatření."

Tluchoř chce dát zákonu šanci

"Je to věc, o které se tady hodně mluví, není to nic proti ničemu, aby se o tom zákonu mohlo hlasovat," komentoval své jednání Petr Tluchoř. Nyní se Bursíkovi, který za zákaz prolomení limitů ve sněmovně bojuje, podařilo uzavřít s ODS vzájemně výhodný politický handl.

Spekuluje se o tom, že Martin Bursík bude kandidovat za zelené právě na Ústecku, kde bude mít nejspíše silnou podporu občanů. Definitivní rozhodnutí, zda bude nebo nebude kandidovat by měl Bursík zveřejnit v neděli.

Místopředseda ČSSD Milan Urban se v sobotním rozhovoru pro deník Právo vyjádřil pro prolomení limitů. Rozhodnutí by však rád nechal na lidech v regionu.

                                                                                                                              www.parlamentnilisty.cz