Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Syrská rodina žije už téměř 50 dní na letišti v Moskvě. Úřady ji odmítají vpustit do země

Syrská rodina žije už téměř 50 dní na letišti v Moskvě. Úřady ji odmítají vpustit do země
Rodina Ahmedových žije už sedmý týden na moskevském letišti | zdroj: Katya Letova / Meduza

Ve filmu Terminál musí Tom Hanks strávit měsíce v tranzitním prostoru letiště, protože nemá platný pas. Syrsko-irácké rodině se stalo něco podobného, i když v reálu - už téměř 50 dní žije na moskevském letišti Šeremetěvo, které nesmí opustit. Stali by se ilegálními imigranty a čekala by je deportace, nebo dokonce vězení. Čekají na azyl, který pravděpodobně jen tak nedostanou. 

Hasan Abdo Ahmed, jeho žena Gulistan Shaho a jejich tři děti ve věku od tří do 13 let uprchli z iráckého Erbilu poté, co se město v posledních několika měsících stalo cílem sebevražedných atentátů.

Díky syrskému občanství se jim podařilo získat pasy i pro své děti, rakouské vízum a v Turecku nasedli 10. září do letadla směr Moskva.

Chtěli zde požádat o azyl, protože v Rusku již žila Shahiina sestra, která zde bez problémů získala občanství. Rodina ale u imigračních úředníků narazila.

Celníci Ahmedovým okamžitě zabavili pasy, podle nich byly falešné. I když syrská ambasáda potvrdila, že jsou pasy pravé, úřady rodině stále nechtějí udělit status uprchlíků a azyl a vpustit ji do země. Čeká se na výsledky vyšetřování. 

Jejich domovem a dočasnou vazební místností se tak stala prosklená místnost v tranzitní části letadla, bývalá kuřárna. Do země si nepřivezli nic víc než sedm kufrů se základními věcmi.

Děti spí na jedné nafukovací matraci, rodiče se střídají na židlích. V neustálém ruchu se navíc nespí moc dobře. Mají sice krásný výhled na letadla, ale to je vše, co mohou dělat.

Jídlo jim většinou nosí Shahiina sestra, případně členové neziskových organizací. Stravu v letištních restauracích si totiž nemohou dovolit.

Topení v prosklené místnosti nestíhá 

Prosklenou místnost se nedaří pořádně vyhřát, navíc na topení suší prádlo vyprané na místních toaletách, což také moc nepomáhá. Teplé oblečení si s sebou nevzali, nečekali, že jejich cesta do Ruska skončí na letišti. Shaho už museli kvůli pobytu v prochladlé místnosti a stresu odvézt do nemocnice.

"Někdy je nám hodně zima. Topení nefunguje už deset dní, a proto musela moje maminka do nemocnice," řekl zpravodajce BBC třináctiletý Renas, který umí plynně anglicky a pomáhá tak rodině s překladem. 

Co bude, až jeho matku z nemocnice propustí, není jasné. Rodina se totiž nemůže z letiště hnout hlavně proto, že by to znamenalo nelegální překročení hranic. S tím by souviselo nejen vyhoštění, ale také až šest let vězení. 

Úřady zatím žádost zamítly

"Volala jsem na Federální imigrační úřad, kde mi řekli, že žádost o azyl bude kvůli obvinění z nelegálního překročení hranice zamítnuta," uvedla pro ruský deník Novaja Gazeta Světlana Gannuskinová, aktivistka za lidská práva, která se rodině snaží pomoct.

Zatím ale neúspěšně, žádost o azyl úřady zamítly naposledy 14. října. Rodina nyní podle deníku The Daily Telegraph čeká, až Federální imigrační úřad vyšetřování ukončí, pak by konečně mohla letiště opustit.

2000 Třináctiletý Renas je jediný z rodiny, kdo umí anglicky | zdroj: Katya Letova / Meduza

Azylu se ale zřejmě stejně nedočkají - podle Paula Gobleho z magazínu Interpreter má v Rusku postavení uprchlíka s trvalým právem pobytu jen 816 osob. 

"Lidé nám často říkají, abychom šli do Evropy, že tady nás nečeká nic dobrého. Rusko pomáhá Sýrii s nálety, proč ale nepomůže nám?" ptá se Ahmed reportérky BBC.

"Bez ohledu na to, co se nám tu děje, se nechci vrátit domů," řekl zpravodajům serveru Meduza Ahmed.

Po odvysílání reportáže BBC se našel anonymní sponzor, který rodině zaplatil pokoj v hotelu v tranzitní zóně. Ale jen na týden...

Zdroje:
BBC, The Telegraph, Meduza, The Moscow Times