Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Světová produkce energie není čistší než před 20 lety

Světová produkce energie není čistší než před 20 lety
Tepelná elektrárna (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Nová zpráva Mezinárodní energetické agentury (angl. IEA) ukazuje, že současná produkce energie na celém světě není přes veškeré snahy a investice vkládané do obnovitelných zdrojů výrazně zelenější, než jak tomu bylo v roce 1990. Na svých stránkách o tom informoval francouzský deník Le Monde.

Ve zprávě uveřejněné 17. dubna tohoto roku je uvedeno například to, že množství oxidu uhličitého na vyprodukovanou jednotku energie nekleslo za téměř čtvrtstoletí od roku 1990 v průměru o více než 1%. Na vině je zde především přetrvávající rozvoj spalování uhlí jako hlavního zdroje energie. Celková spotřeba energie navíc stále roste.

Vývoj technologií snižujících spotřebu energie či emisí CO2 je podle výsledků zprávy naopak příliš pomalý. V textu se přímo píše, že hledání čistého energetického systému pro celý svět se v současné době zaseklo. Navzdory rozmachu obnovitelných energií z posledních deseti let s sebou jedna vyprodukovaná jednotka energie přináší stejné znečištění prostředí, jak tomu bylo před dvaceti lety.

Celosvětové investice do obnovitelných zdrojů podle údajů ve zprávě v prvním čtvrtletí tohoto roku poprvé po čtyřech letech klesly. K tomu, aby obnovitelné zdroje začaly hrát dostatečnou roli v boji proti růstu emisí, by se do nich však muselo do roku 2020 vložit dvakrát více financí. Podle závěru zprávy svět do tohoto roku nesplní závazky týkající se světového klimatu, které si stanovil.

Zdroje:
Le Monde