Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Velká hádka na Primě. Zaorálek přivedl Pospíšila do varu kvůli ÚSTR

Velká hádka na Primě. Zaorálek přivedl Pospíšila do varu kvůli ÚSTR
Lubomír Zaorálek. | zdroj: Mediafax

Vyostřená situace kolem Ústavu pro studium totalitních režimů neminula ani nedělní Partii na Primě. Do hádky kolem politického ovlivňování a uzavírání archivů se pustili místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil (ODS) a místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. To i přesto, že se na počátku debaty domluvili na klidném průběhu bez emocí.

Domluvu o poklidné debatě bez shazování však porušili oba hosté brzy. Pospíšil se totiž ihned opřel do Zaorálka kvůli odvolání Daniela Hermana z vedení ÚSTR.  Podle Pospíšila totiž není normální, když se vymění ředitel, aby odstoupilo dalších 15 osobností z vedení. Navíc, když se za Hermana postavili přední profesoři a kapacity působící v zahraničí.

Bývalý ministr spravedlnosti vidí velký problém i v tom, že si levice do pozic navrhla místo expertů a historiků své poradce a asistenty politiků. Několikrát při tom zopakoval, že se jednalo o připravovanou akci.

Danajský dar

To ale Zaorálek popřel a řeč obrátil na premiéra Nečase, kvůli kterému mu připadá celé vystupování ODS kolem ÚSTR a komunistů jako iracionální. Zatímco by se měl šéf kabinetu starat o miliardové úniky a nynější problémy po jeho vládě, stará se rok dopředu o výsledek voleb, upozornil již rozčilený Zaorálek. „Připadá mi, že je to skoro nedůstojné,“ dodal a označil tyto Nečasovy problémy za směšné a přehnané.

Poté Zaorálek přiznal, že je problematika ústavu pro ČSSD „danajský dar a povede k podobným střetům". Je totiž nešťastně založen.

Zdroje: