Dnes je pátek 21. června 2024., Svátek má Alois
Počasí dnes 29°C Polojasno

Studie: Porod do vody při nízkorizikovém těhotenství riziko komplikací nezvyšuje

Studie: Porod do vody při nízkorizikovém těhotenství riziko komplikací nezvyšuje
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Porod ve vodní lázni při nízkorizikových těhotenstvích nezvyšuje riziko komplikací pro dítě ani jeho matku. S odkazem na studii o tom informoval list The Guardian. Výzkumníci z Univerzity v Cardiffu vyhodnotili 73.229 záznamů z nízkorizikových těhotenství, při nichž byl při porodu v letech 2015 až 2022 použit bazén s vodou, a to ve 26 zařízeních britského systému veřejné zdravotní péče NHS v Anglii a Walesu.

Analýza se zabývala mírou závažných natržení rodiček, spolu s počtem dětí, které potřebovaly antibiotika nebo pomoc s dýcháním na novorozeneckém oddělení, a počtem dětí, které při porodu zemřely. Vědci dospěli k závěru, že rizika pro děti a jejich matky nebyla u porodů do vody vyšší než u porodů mimo vodu.

Porody do vodní lázně tvoří přibližně devět procent z téměř 600.000 porodů, které se každoročně uskuteční v rámci NHS. Podle klinických doporučení by měl být všem nastávajícím matkám nabídnut porod do vody jako jedna z možností.

Profesorka klinického porodnictví na Cardiffské univerzitě Julia Sandersová uvedla, že podle závěrů výzkumu je porod do vody bezpečnou alternativou k porodu mimo vodu. Sandersová výzkum vedla.

"Ve Spojeném království využívá porodní bazén nebo vanu pro úlevu od bolesti při porodu přibližně 60.000 žen ročně, ale některé porodní asistentky a lékaři se obávali, že porod do vody může přinášet další rizika," uvedla. "Objevily se zprávy, že děti mohou po porodu do vody vážně onemocnět nebo dokonce zemřít a že u matek je větší pravděpodobnost silných natržení nebo velké ztráty krve. Chtěli jsme zjistit, zda jsou porody do vody s porodními asistentkami NHS stejně bezpečné jako porody do vody pro ženy a jejich děti s nízkým rizikem komplikací," vysvětlila Sandersová.

"Vzhledem k tomu, že deset procent žen používá při porodu ponor do vody jako úlevu od bolesti, budou mít výsledky této studie význam pro tisíce žen ročně ve Spojeném království a pro mnoho dalších žen po celém světě, kde je to běžnou praxí," řekl emeritní profesor ženského zdraví Peter Brocklehurst z oddělení klinických studií na Birminghamské univerzitě.

Zdroje: