Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Strategie ČSSD: Zemanovců si nevšímat, soupeřem je ODS

Strategie ČSSD: Zemanovců si nevšímat, soupeřem je ODS
zdroj: tisková zpráva

Neupírat zbytečně pozornost na malé strany, ale co nejvíce sil soustředit na konfrontaci s ODS. Taková je strategie ČSSD před nadcházející volební kampaní.

Sociální demokraté mají před volbami do Poslanecké sněmovny jednoznačného soupeře - ODS. A dohodli se, že o ostatních se raději budou vyjadřovat co nejúsporněji.

"Je to určitá naše strategie. Nemá smysl hledat si nové soupeře a věnovat jim příliš mnoho prostoru, je třeba, aby to byla silná strana, abychom měli jasného soupeře, a tím je ODS," řekl serveru ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Šéf strany Jiří Paroubek předvedl tento plán v praxi už v posledních Otázkách Václava Moravce. Dotaz moderátora směřující ke Straně práv občanů - Zemanovcům odpálil s tím, že jde o marginální subjekt, který by volil sotva jeden člověk z 1200. Jen o dva dny později přitom průzkum společnosti SANEP straně spojené s Milošem Zemanem přisoudil 3,3 procenta hlasů.

Pro sociální demokraty rozhodně nebude lehké vyhnout se konfrontaci se Zemanovou stranou. Minimálně proto, že Miloš Zeman bude kandidovat v Ústeckém kraji právě proti šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi.

Souboj bývalého předsedy sociálních demokratů se současným vzbuzuje emoce už teď. "Média nás neustále oslovují, abychom se vyjadřovali ke Straně práv občanů," vnímá tlak novinářů Škromach. A uvědomuje si, že k verbálním střetům může dojít.

"Možná tu bude snaha nás dostat do konfliktu," říká Škromach.

Škromach: Milošovi bych řekl Ne

Sám Škromach podobně jako Paroubek nepovažuje Zemanovu stranu za vážného soupeře. Navzdory mediální známosti Miloše Zemana prý stále neví, o co jeho straně vlastně půjde. A podobně hovoří i další členové sociální demokracie, se kterými ParlametniListy.cz hovořily.

"Není ani jasné, kam ta strana bude směřována," říká nejistě Škromach. Zároveň se ale neobává, že by Zeman sociálním demokratům přetahoval voliče. "Spíše budou sbírat lidi, kteří by k volbám nešli," soudí místopředseda ČSSD.

Škromach v minulosti patřil k Zemanovým nejbližším spojencům. Paroubka před lety například pokáral za ostrou kritiku na adresu někdejšího stranického předsedy. Zemanovy současné aktivity ale už příliš neschvaluje.

"Vytvářet si nové strany, když se v politice něco nepovede, to podle mého nemá smysl," říká. Kdyby se ho prý Zeman ptal, zda má smysl podobnou stranu zakládat, odpověděl by mu Ne.
                                                                                                                              

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz