Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Není jiná cesta, prohlásil merkelovsky Fiala k tzv. konsolidačnímu balíčku

Není jiná cesta, prohlásil merkelovsky Fiala k tzv. konsolidačnímu balíčku
Petr Fiala | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Ozdravení veřejných financí je nutnou podmínkou pro cestu k prosperitě, jinak by byla ohrožena, řekl dnes ve sněmovně předseda vlády Petr Fiala (ODS) při obhajobě vládního konsolidačního balíčku. Předloha podle něho obsahuje vyvážená opatření, která sice logicky nejsou populární, ale nikoho existenčně neohrozí. Jeho vystoupení vyvolalo nesouhlasné reakce poslanců opozičního tábora.

„Přestože opatření jsou závažná, pečlivě jsme se soustředili na to, aby byla sociálně citlivá,“ tvrdil Fiala, který také uvedl, že tempo zadlužování státu dané dědictvím socialistického myšlení i populistickým uplácením voličů je jedním z největších problémů Česka a nemůže dál pokračovat. Státní rozpočet podle ministerského předsedy nelze poslat do lázní, aby si odpočinul. „Země musí přistoupit k sérii život zachraňujících operací,“ řekl.

Vláda musela podle premiéra přistoupit ke zvyšování daní, což ale podle něho kompenzuje snižováním daně z přidané hodnoty na nutné zboží a celková daňová zátěž nepřekročí úroveň roku 2021. „Bez těchto opatření je naše budoucí prosperita ohrožena... S neodpovědným hospodařením je konec,“ zdůraznil po 574 dnech od jmenování své vlády ministerský předseda, jenž označil stav českých financí za katastrofální.

Opatření kabinetu by podle Fialy měla snížit deficit z nynějších 3,5 procenta hrubého domácího produktu na 2,4 procenta v roce 2025. Už příští rok by měl být pod třemi procenty hrubého domácího produktu, uvedl.

Se slibem zastavení zadlužování šly do voleb všechny vládní strany, pokračoval Fiala. Opozice podle něho naopak říká, že žádné úspory nejsou potřeba, a navrhuje další výdaje na dluh ve stamiliardách korun. „Velká část opozice si odmítá přiznat, o jak vážné problémy jde,“ míní premiér.

Balíček není podle něho osamocený krok, je provázaný s chystanou důchodovou reformou a o začátek postupu k modernizaci státu. „Musíme rozsáhle investovat do dopravní infrastruktury, do energetiky, do inovativní ekonomiky, do moderního vzdělávacího systému,“ dodal Fiala. Nutným předpokladem jsou ale podle něho „záchranné škrty“.

Od opozičních poslanců zazněla vyjádření mimo jiné o tom, že Fiala šíří strach a jde proti slibům, že ODS nebude zvyšovat žádné daně. Podle místopředsedy ANO a sněmovny Karla Havlíčka stav veřejných financí sice není dobrý, ale není ani katastrofální. Místopředseda klubu SPD Radek Rozvoral řekl, že kabinet by měl začít šetřit u sebe. „Vláda jde balíčkem proti lidem,“ uvedl. Premiér Fiala ale také uvedl, že úspory na chodu státní správy mají dosáhnout 20 miliard korun. Za katastrofální pokládá, jak řekl, to, že Česko stále hospodaří na dluh, byť se podle něho podíl těchto výdajů na dluh za působení jeho kabinetu snížil z pětiny na 13 procent.

Poslanci se vrátili k úvodní debatě o sporném vládním konsolidačním balíčku

Jednání Poslanecké sněmovny o návrhu zákona, který má podle vlády pomoci ke zlepšení stavu veřejných financí, potrvá patrně ještě mnoho hodin. Projednávání sněmovna přerušila o půlnoci na dnešek po zhruba deseti hodinách od zahájení jednání o předloze.

Fiala dnes novinářům řekl, že debata může být ještě velmi dlouhá, ale koalice je na to připravená. „Jsme připraveni vytrvale argumentovat a vládní většina je připravena prosadit ozdravný balíček, protože je to nutné. Není jiná cesta,“ uvedl. Zopakoval, že kabinet připouští v balíčku opravy chyb a záležitostí, které by mohly mít jiný než zamýšlený dopad. „Ale nikdo nečekejte, že ustoupíme tlaku zájmových či profesních skupin a uděláme zásadní změny,“ uvedl.

Opozice balíček podle očekávání kritizuje a už také navrhla, aby ho sněmovna zamítla již v nynějším prvním čtení. Poslanci budou hlasovat i o návrhu na vrácení návrhu zákona vládě k dopracování, což se obecně pokládá za mírnější formu zamítnutí. Vzhledem ke koaliční většině se očekává, že sněmovna pošle balíček k projednání do výborů.

Zdroje: