Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Sputnik V lítá jako družice. Rusové koupili zpátky vakcínu, kterou prodali Slovákům

Sputnik V lítá jako družice. Rusové koupili zpátky vakcínu, kterou prodali Slovákům
Sputnik V v březnu po příletu na bratislavské letiště. | zdroj: Profimedia

Vakcína Sputnik V se vrátila ze Slovenska do země původu – do Ruska.

Rusko odkoupilo od Slováků většinu z 200 tisíc dodaných dávek covidové vakcíny Sputnik V. O očkování ruským preparátem byl na Slovensku malý zájem, proto hrozilo, že vyprší doba použitelnosti vakcíny.

Slovensko prodalo Rusku zpět 160 tisíc dávek za stejnou cenu, za kterou je v březnu nakoupilo, tedy 9,95 dolaru (215 korun) za dávku, sdělilo ministerstvo zdravotnictví v Bratislavě.

Pouze 20 tisíc zájemců

Prodané vakcíny jsou zpátky v Rusku. „Zůstaly nám jen ty, které jsou určeny lidem přihlášeným na očkování,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví.

První dávku ruské vakcíny dostalo 10 500 lidí a dalších 8000 lidí na dávku čeká.

Nákup v Evropské unii dosud neschválené vakcíny, které si původně mělo Slovensko objednat dva miliony dávek, prosadil v březnu tehdejší premiér Igor Matovič.

Matovič dříve tvrdil, že pouze ruskou vakcínou se chce nechat očkovat až půl milionu Slováků. Sám se přitom nechal očkovat vakcínou Pfizer-BioNTech.

Vakcína, která hýbe s politikou

Okolnosti dovozu očkovací látky prohloubily na Slovensku vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra. Sputnik V dorazil na Slovensko v březnu, očkovat se s ním začalo až počátkem června. Kvůli blížící se expiraci Bratislava na konci června ukončila přihlašování zájemců.

Sputnik V, vakcínu s virovým vektorem, využívající lidský adenovirus, registroval ruský ústav pro regulaci léčiv už 11. srpna 2020 jako Gam-KOVID-Vak (rusky Гам-КОВИД-Вак). O výsledcích testů však měli nejen zahraniční, ale i někteří ruští experti, pochybnosti.

V Česku Sputnik V prosazoval prezident Miloš Zeman a v Moskvě chtěl dohodnout jeho dodávky vicepremiér Jan Hamáček.

Zdroje:
ČTK, SME