Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Správně osázené květináče osvěží vaši zahradu i v zimě

Správně osázené květináče osvěží vaši zahradu i v zimě
zdroj: Presbeton

Ať už máte malý balkon, terasu nebo potřebujete oživit zajímavou zelení zpevněné plochy na vaší zahradě, určitě oceníte tip na květináče vhodné do exteriéru. 

Zima prověří stabilitu květináče mnohokrát

S extrémními jevy počasí máme rok od roku větší zkušenosti. Nezajištěné nádoby velkých rozměrů mohou při větrném počasí ohrožovat majetek i zdraví kolemjdoucích. Zvláště u vyšších okrasných rostlin, které zhoršují stabilitu květináče, je nutné vybrat takový, který zkrátka sedí na zemi jako přibitý. Vhodnější pro exteriérové použití jsou tak těžší materiály, jako terakota nebo beton. U terakoty bývá problém s malou odolností vůči mrazu. Betonové květináče vycházejí z tohoto duelu jednoznačně vítězně. Dobré je i vybírat podle tvaru, kónické typy s užší základnou mají jednoznačně menší stabilitu než květináče s rovnými stěnami. U betonových typů se ale převrácení bát nemusíte. Vyšší hmotnost je v tomto případě výhodou.

Styl na prvním místě

Styl a barva hrají při výběru květináčů přinejmenším stejnou roli, jako jejich užitkové vlastnosti. Česká společnost PRESBETON vyniká širokou nabídkou betonových komponentů do exteriéru, včetně květináčů. Květináč LAURA skvěle dotvoří zákoutí klasičtějšího rázu svými oblými tvary.

LAURA zdroj: Presbeton

Protipólem k této elegantní variantě je netradiční hexagonální tvar květináče H-E-X, který se ideálně zakomponuje do stejnojmenné dlažby a vystupuje z povrchu v různých výškách. Z odstupňovaných květináčů H-E-X tak můžete vytvořit netradiční „skalku“, kterou doplníte sukulenty nebo skalničkami.

HEX zdroj: Presbeton

Vyznavače přírodních materiálů potěší pěstební nádoby BARK v dekoru dřeva. Květináč BARK je součástí uceleného systému stavebních prvků k exteriérovému použití.

BARK zdroj: Presbeton

Tam, kde hraje roli zatížení

U větších květináčů je třeba počítat s poměrně velkou váhou, která může zatížit lehké konstrukce balkonů a teras. Zvláště na střešních terasách je ale důležitá i výše zmíněná stabilita. Tenkostěnné betonové květináče LITE CUBE a BLOCK od společnosti PRESBETON mají o cca 60 % nižší hmotnost než běžné betonové varianty nabízené na našem trhu. Květináče LITE je tak možné umístit i na konstrukce dimenzované na menší zátěž. Nabízeny jsou v několika rozměrech od menších typů vhodných pro jednotlivé kvetoucí rostliny, po větší kusy, které je možné použít i na pěstování užitkových plodin a keřů, případně větších okrasných rostlin. Největší typy dosahují rozměru 1000 x 500 x 500 mm. Atraktivní pohledový beton, nízká hmotnost a mimořádná odolnost předurčují květináče LITE CUBE a BLOCK k širokému použití v exteriéru i interiéru.

LITE zdroj: Presbeton

Odolnost vůči mrazu podpoříte správným osázením

Beton použitý na výrobu květináčů je vždy mrazuvzdorný, problémem je ale naplnění květináče mnohdy vlhkou zeminou, která může při promrznutí na betonovou konstrukci vyvíjet značný tlak. Proto se doporučuje dbát pokynů výrobce při osazování květináčů a nezapomínat zejména na oddělení zeminy a stěny pěstební nádoby tzv. nopovou fólii, která zamezí porušení květináče při mrazech.


Na kompletní nabídku květináčů PRESBETON se můžete podívat online na stránkách www.presbeton.cz nebo osobně v Centrech inspirace rozmístěných po celé ČR.

Zdroje:
Inzerce