Dnes je sobota 29. června 2024., Svátek má Pavel a Petr
Počasí dnes 30°C Polojasno

Správcem registrů obyvatel a osob asi bude nově Digitální a informační agentura

Správcem registrů obyvatel a osob asi bude nově Digitální a informační agentura
zdroj: Mediafax

Správu základního registru obyvatel a základního registru osob, tedy podnikatelů, institucí a firem, zřejmě bude mít na starosti Digitální a informační agentura (DIA). Dosud tyto registry spravují ministerstvo vnitra a Český statistický úřad (ČSÚ). Změnu, která vadí poslancům opozičních hnutí ANO a SPD, má přinést vládní novela o základních registrech. Sněmovna ji dnes poslala do závěrečného kola schvalování, které by se mohlo uskutečnit v červenci.

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) úpravu zdůvodnil lepší efektivitou. Převod správy podle něj nebude znamenat změnu pro uživatele registrů. Převod je podle vlády logický a vhodný, protože agentura je ústředním orgánem pro digitalizaci státní správy a již nyní je správcem základního registru agend, orgánů veřejné moci, soukromoprávních uživatelů údajů a některých práv a povinností. Opozice převod správy označovala jako zbytečné vytváření agendy pro agenturu.

DIA bude v případě schválení novely nově spravovat tři ze čtyř základních registrů. Ministerstvo vnitra tak chce "centralizovat nejen organizační a technické zázemí, ale též potřebné znalosti a know-how a zamezit rozdílným přístupům a duplicitám". Mimo správu agentury zůstane pouze základní registr územní identifikace, adres a nemovitostí, který bude nadále pod správou Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

V registru obyvatel lze nalézt údaje o českých občanech, cizincích s trvalým nebo dlouhodobým pobytem nebo migrantech, kterým byl udělen azyl nebo dočasná ochrana. Zaznamenávají se jméno, příjmení, datum a místo narození, pohlaví, adresa pobytu, rodinný stav, číslo a druh průkazu či data pro elektronickou identifikaci člověka. V registru osob jsou pak shromážděny údaje o firmách, společenstvích, institucích či podnikatelích.

Zdroje: