Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Davy lidí se poklonily Maradonovi, pohřben byl na přání rodiny už ve čtvrtek

Aktualizováno: Davy lidí se poklonily Maradonovi, pohřben byl na přání rodiny už ve čtvrtek
Truchlící fanoušci před prezidentským palácem v Buenos Aires | zdroj: Profimedia

Desetitisíce lidí se rozloučily s legendárním argentinským fotbalistou Diegem Maradonou, který ve středu v 60 letech zemřel na infarkt. Rakev s pozůstatky mistra světa a národního hrdiny byla vystavena v prezidentském paláci v Buenos Aires, prezident Alberto Fernández bezprostředně po Maradonově úmrtí vyhlásil třídenní státní smutek a uvedl, že bývalý fotbalista bude mít státní pohřeb. Ten se ale oproti původním předpokladům na přání rodiny uskutečnil v úzkém kruhu už ve čtvrtek večer.

Veřejné rozloučení  s jednou z nejslavnějších postav argentinské historie mělo původně skončit v 16:00 místního času, argentinská vláda se ho ale rozhodla prodloužit poté, co s blížícím se uzavřením začaly vznikat potyčky mezi fanoušky v mnohasetmetrové frontě a policií. Vzdát hold fotbalistovi nakonec obdivovatelé mohli o tři hodiny déle (do 23:00 SEČ).

Krátce před tímto termínem byl prezidentský palác pro fanoušky definitivně uzavřen, což se znovu neobešlo bez výtržností. Policie ke zvládnutí vyhrocené situace použila slzný plyn, došlo i na střelbu gumovými projektily.

Na hřbitov Jardín de Paz (Zahrada pokoje) na předměstí Buenos Aires, kde jsou pohřbeni také Maradonovi rodiče, poté procesí zamířilo cestou kolem čekajících fanoušků, aby se mohli rozloučit i ti, na které se nedostala řada. Kolonu, kterou doprovázela policie, následovalo po místní dálnici i množství dalších troubících automobilů a motocyklů. Areál hřbitova pak policisté uzavřeli.

Rakev byla do prezidentského paláce (Casa Rosada) převezena v sanitce s ochrankou už ve středu v noci. V té době už na ni před palácem čekaly stovky lidí, a než se brány v 6:00 místního času otevřely pro veřejnost, rozšířil se dav na několik desítek tisíc.

Lidé následně začali po bezpečnostní kontrole proudit dovnitř, aby se poklonili slavnému fotbalistovi ležícímu v uzavřené rakvi zahalené do argentinské vlajky. Proti první vlně náporu fanoušků policie zasáhla slzným plynem. Někteří z lidí se s Maradonou loučili pláčem, jiní se slovy díků či fotbalovým skandováním. Mnozí z nich také hodili k rakvi přes bezpečnostní zábranu reprezentační dres s Maradonovým číslem 10.

Už před středeční půlnocí dorazily do prezidentského paláce Maradonova bývalá manželka Claudia Villafaňeová a jejich dvě dcery Dalma a Gianinna. Později přišla i další bývalá manželka Verónica Ojedaová se synem Dieguitem Fernandem. Dostavila se i jeho dcera Jana, kterou Maradona uznal za vlastní teprve před několika lety. Po nich se s geniálním hráčem, ale kontroverzní osobností plnou skandálů přišli rozloučit šéf Argentinské fotbalové asociace Claudio Tapia a současní i bývalí argentinští fotbalisté, mezi nimi Maradonovi spoluhráči z vítězného mistrovství světa v Mexiku 1986. 

Maradonovu smrt oplakává i Neapol, kde Argentinec v letech 1984 až 1991 působil v klubu SSC. Od středečního večera zapálily stovky lidí svíčku před nástěnnou malbou, která zobrazuje slavného hráče ve čtvrti Quartieri Spagnoli. Ve městě lidé vyvěšují fotbalistovy podobizny. Neapolská radnice vyhlásila kvůli úmrtí Maradony den smutku a rozhodla se po něm pojmenovat stadion San Paolo. Na jeho počest se bude v tomto týdnu před zápasy evropských pohárů držet minuta ticha a mezinárodní federace FIFA zveřejní listopadový žebříček fotbalových reprezentací místo čtvrtka až v pátek. 

Villas-Boas vyzval FIFA, ať z fotbalu vyřadí Maradonovu desítku

Portugalský trenér fotbalistů Marseille André Villas-Boas vyzval mezinárodní federaci FIFA, aby po Maradonově úmrtí celosvětově vyřadila z užívání jeho číslo 10. Maradona si v Argentině vysloužil přezdívku "El Dios", tedy bůh. Zároveň je to slovní hříčka s jeho slavným číslem 10 na dresu, "El Diez", případně "El D10s"

Maradonův bývalý klub Neapol vyřadil desítku z užívání už v roce 2000, aby uctil hráče, jenž průměrný tým dovedl k dvěma ligovým titulům a triumfu v Poháru UEFA. Podle Villase-Boase by měla ke stejnému kroku sáhnout FIFA. Jeho výzvu ale FIFA stěží vyslyší, už dříve zakázala vyřadit desítku Argentině. Číslo 10 má ve fotbale legendární status a je spojeno s nejslavnějšími postavami historie: vedle Maradony s ním hráli například Pelé, Michel Platini, Zinédine Zidane, Lothar Matthäus či Ronaldinho a nosí ho i útočník považovaný za Maradonova nástupce - Lionel Messi.

Maradonův právní zástupce si stěžuje na pomalou reakci záchranky

Maradonův právní zástupce Matias Morla chce nechat prošetřit veškeré okolnosti středečního úmrtí fotbalové legendy. V prohlášení na twitteru kritizoval především pomalou reakci záchranné služby, sanitka podle něho přijela až za více než půl hodiny.

Maradona zemřel necelý měsíc po 60. narozeninách, na začátku listopadu navíc podstoupil akutní operaci kvůli krevní sraženině v mozku. Po propuštění z nemocnice měl nastoupit na odvykací kůru kvůli závislosti na alkoholu.

Podle předběžných výsledků pitvy, kterou provedli v nemocnici San Fernando, zemřel Maradona na selhání srdce. Koroner u něho konstatoval onemocnění městnavou kardiomyopatií, při níž se rozšíří srdeční oddíly, a tím pádem sníží funkce komor. Podle lékařů vyvolal selhání akutní plicní edém. "Je nevysvětlitelné, že ho 12 hodin nikdo z těch, kteří se o něho měli starat, nezkontroloval a nikdo mu nevěnoval pozornost," uvedl Morla na twitteru. "Sanitce trvalo více než půl hodiny, než přijela, což je trestné idiotství," dodal s tím, že nedovolí, aby se vše zametlo pod koberec, a bude požadovat plné prošetření.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma