Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Spojené státy po roce a půl otevírají hranice pro Evropany, podmínkou je očkování

Spojené státy po roce a půl otevírají hranice pro Evropany, podmínkou je očkování
Od zahraničních návštěvníků budou nyní USA při příjezdu vyžadovat očkování (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Spojené státy ode dneška ruší omezení cest pro vybrané země, včetně České republiky a většiny Evropy.

Restrikce, přijaté kvůli pandemii nemoci covid-19, platily rok a půl. Od zahraničních návštěvníků budou nyní USA při příjezdu vyžadovat očkování s výjimkou osob mladších 18 let a lidí, kteří se nemohou nechat naočkovat ze zdravotních důvodů.

„Očkovací status budou kontrolovat před odletem aerolinky, a to stejným způsobem, jako doteď ověřovaly negativní výsledky testů na covid. V tom budou také pokračovat. Vakcíny, které pro vstup do Spojených států budeme akceptovat, zahrnují ty schválené našimi americkými úřady i nouzově schválené vakcíny ze seznamu Světové zdravotnické organizace,“ řekla pro Radiožurnál Cindy Friedmanová z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí

Cestovatelé se budou muset před nasednutím do letadla prokázat oficiálním očkovacím průkazem, aerolinky by je přitom neměly pustit na palubu, pokud od jejich druhé dávky uplynuly méně než dva týdny. K tomu bude ještě potřeba negativní test na koronavirus, který v čase odletu nesmí být starší než 72 hodin. Pro osoby, které mají z požadavku na očkování výjimku, nesmí být starší než 24 hodin.

Některé evropské země naopak v reakci na stoupající počty nákaz koronavirem opatření ode dneška zpřísní. V Rakousku už nebude pro vstup do restaurací, kaváren, kadeřnictví nebo na kulturní a sportovní akce stačit negativní test na koronavirus, nově bude potřeba doklad o vakcinaci nebo prodělání nemoci. Stejná pravidla budou platit pro hotely nebo lyžařské vleky. Zpřísněná opatření budou podle představitelů rakouské vlády v platnosti nejméně do Vánoc.

Neočkovaní lidé budou mít omezený vstup do interiérů restaurací a hospod a na kulturní a sportovní akce také v německém Sasku. Francie v reakci na zhoršení epidemické situace znovu zavádí povinné nošení roušek pro děti ve školách.

Zdroje:
ČTK, www.irozhlas.cz