Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Spis Rath: Kniha Slonkové mapuje Rathovu korupční činnost

Spis Rath: Kniha Slonkové mapuje Rathovu korupční činnost
zdroj: Mediafax

Spis Rath. To není jen mnohatisícová složka mapující údajnou korupční činnost poslance Davida Ratha. Známá investigativní reportérka Sabina Slonková, která nyní působí v deníku Insider, nyní pod stejným názvem vydává knihu plnou důvěrných odposlechů i ofocených dokumentů. Kdyby nešlo o podezření z korupce, byla by to i slušná komedie.

„Kniha Spis Rath se začala rodit 15. května 2012, ráno po nočním zatčení středočeského hejtmana Davida Ratha, ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, exposlance Petra Kotta a dalších vlivných lidí,“ píše Slonková na úvod knihy, která se čerstvě dostala na pulty knihkupectví..

A ihned vyvrací, že by šlo o produkt řízených politických úniků. „Kniha je výsledkem dlouhého, podrobného studia stovek stran vyšetřovacího spisu. Měly zůstat zraku politiků i médií skryty a zachycují ve velkém detailu šest měsíců pracovního i osobního života vrcholného politika,“ vysvětluje novinářka detailní odposlechy pořízené převážně, ale zdaleka nejen zde, v domě Pancové a Kotta v Rudné u Prahy.

Vedle řady odposlechů, zachycujících nesouvislé hovory, kdy zásadní věci aktéři píší na papír a ústně si jen vysvětlují drobnosti, se lze dočíst i o šokujících, ale i vtipných formulací.

Třeba situace, kdy Kateřina Pancová dostává strach právě z odposlechů. Na škole, která je nedaleko jejich domu v Rudné prý přimontovali dva satelity a Pancovou ihned chytla obava, že může jít o odposlech. Její partner Kott ji uklidňuje, že na takové věci policie nemá čas, ani kapacity.

Zdroje: