Dnes je středa 9. října 2024., Svátek má Sára a Štefan
Počasí dnes 18°C Skoro zataženo

Španělsko chce řešit další migrační vlnu u svých břehů, spěchá se schválením paktu

Španělsko chce řešit další migrační vlnu u svých břehů, spěchá se schválením paktu
zdroj: Profimedia

Španělský premiér Pedro Sánchez chce uspíšit začátek platnosti nového migračního paktu v Evropské unii na léto příštího roku. Podle agentur EFE a AFP to řekl při dnešní diskuzi v parlamentu.

Španělsko letos zaznamenává silný nárůst počtu přicházejících migrantů a vláda kvůli tomu čelí ostré kritice ze strany pravicové opozice.

"Požádáme Evropskou komisi, aby pakt o migraci a azylu začal platit dříve," uvedl socialistický premiér Sánchez při debatě s poslanci. Cílem je, aby "prostředky, se kterými počítá pakt ohledně kontroly hranic a přerozdělování migrantů, začaly platit od léta roku 2025 a ne od léta roku 2026", vysvětlil.

"V Bruselu budeme žádat politiku spoluodpovědnosti a solidarity," řekl také Sánchez. Španělská vláda podle premiéra chce vést "odpovědnou a humanitární" migrační politiku. Kabinet také v příštích týdnech představí plán na integraci cizinců. Migrace může podle Sáncheze přinést Španělsku "ohromný prospěch" a vláda chystá otevřít nový program pro pracovní migraci.

Za růst počtu migrantů, kteří přichází do Španělska bez povolení, čelí vláda kritice ze strany konzervativní Lidové strany a krajní pravice z Vox. Šéf lidovců Alberto Núňez Feijóo dnes vyzval Sáncheze, aby požádal o pomoc Brusel. Tím Lidová strana podmiňuje jednání s vládou o změně zákona o cizincích, která by měla umožnit přerozdělování mezi španělskými regiony nezletilců bez doprovodu.

Tento problém se týká především Kanárských ostrovů, kde je 5500 nezletilců, zařízení na ostrovech mají pro ně jen 2000 míst. Právě Kanárských ostrovů, kam připlouvají migranti ze severozápadního pobřeží Afriky, se nárůst týká nejvíce. V prvních třech čtvrtletích na souostroví připlulo skoro 31.000 migrantů, dvakrát více než za prvních devět měsíců loňského roku. Údaj za celé Španělsko meziročně vzrostl z 25.000 na 40.000 migrantů.

Podle průzkumu, který tento týden zveřejnil deník El País, migrace velmi znepokojuje 41 procent Španělů. To je o 16 procentních bodů více než loni. Patrné jsou rozdíly podle voličské preference. Velmi znepokojeno je 73 procent voličů strany Vox, 46 procent voličů Lidové strany, ale jen 29 procent voličů socialistické strany a 15 procent voličů krajně levicového hnutí Podemos.

Zdroje: