Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Sopka na La Palmě chrlí horninu, která zvětšuje rozlohu ostrova

Sopka na La Palmě chrlí horninu, která zvětšuje rozlohu ostrova
Snímek ukazuje vznikající poloostrov na La Palmě, který vytváří tuhnoucí láva vlévající se do Atlantiku. | zdroj: Profimedia

Láva ze sopky Cumbre Vieja na kanárském ostrově La Palma vytéká do Atlantiku, kde tuhne a vytváří výběžek, který se zařezává do oceánu.

Sopečný ústav Involcan informuje, že do pátku zvětšila ztuhlá láva rozlohu ostrova, který obývá na 85 000 lidí, o více než 20 hektarů. To je rozloha čtyřiceti fotbalových hřišť.

Sopku můžete sledovat živě ve streamovaném videu. A je to velkolepá podívaná, zejména v noci.

U pobřeží se zvyšuje koncentrace jedovatého oxidu siřičitého. Plyn vzniká při vlévání žhavé lávy do vody oceánu. V oblasti je ve vzduchu cítit síra.

Místní vláda třem a půl tisícům obyvatel v pátek nařídila, aby zůstali doma. Kolem místa, kde láva vtéká do Atlantiku, vytýčila zakázanou zónu o poloměru 3,5 kilometru.

„Dokud nebudeme vědět, že tyto oblasti nejsou ohroženy, budou opatření zachována,“ cituje stanice BBC představitele krizového výboru Rubena Fernandeze.

V pátek se u vrcholu vulkánu vytvořily dvě nové pukliny, ze kterých vytéká láva. V noci na sobotu pak zaznamenali seizmologové v oblasti vulkánu deset otřesů o síle od 0,6 do tří stupňů. 

profimedia-0635794467 Snímek ze satelitu Evropské vesmírné agentury ESA ukazuje šest kilometrů dlouhý tok lávy ze sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma na pobřeží. | zdroj: Profimedia

„Seizmická činnost sopky se začala zvyšovat a dosahuje podobných hodnot jako v prvních dnech erupce,“ cituje v sobotu deník El País experta z národního geologického ústavu.

Cumbre Vieja vybuchla 19. září. Láva z ní dosud zasáhla na tisíc budov, 855 jich zcela zničila. Zlikvidovala také 33 kilometrů silnic. Celkem roztavená hornina na ostrově překryla 740 hektarů půdy.

Geologové odhadují, že od začátku erupce vyteklo ze sopky přes 80 milionů metrů krychlových lávy. To je dvojnásobek množství, které vychrlila sopka na tomto ostrově při erupci v roce 1971.

Nynější erupce vyhnala z domovů přes 6000 obyvatel. Hlášeny však nejsou žádné oběti.

Zdroje: