Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Sobotkovi se bouří poslanci. Nevěří tomu, co po nich chce podepsat

Sobotkovi se bouří poslanci. Nevěří tomu, co po nich chce podepsat
Bohuslav Sobotka | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Premiér Bohuslav Sobotka si zadělává na problém uvnitř vlastní strany. Vedení sociální demokracie bude totiž podle textu koaliční smlouvy po svých poslancích chtít, aby všichni podepsali koaliční smlouvu. A nyní se ukazuje, že s tím řada poslanců bude mít velký problém. Navíc mají za zlé, že vedení strany tím de facto říká, že vlastním poslancům nevěří.

Podpis každého poslance koaliční vlády by měl být pod textem koaliční smlouvy. Zdánlivá formalita může být problémem. Čím dál víc poslanců to začíná vnímat jako projev nedůvěry vedení strany vůči svým poslancům. A nebojí se dávat hlasitě najevo svůj nesouhlas.

Podle informací ParlamentníchListů.cz zavládl mezi řadou sociálnědemokratických poslanců hněv, že jim premiér a předseda ČSSD nevěří. Přitom jsou vládu ochotní jednoznačně podpořit při hlasování o důvěře. „Zvedají se mi vlasy na hlavě, co tam chlapci ve vedení předvádí. Nevěřím tomu, co po nás můžou chtít. Není si předseda jistý, že mu všichni věří? To je na tom Sobotka hodně špatně. Smál bych se, kdyby to bylo vtipné, ale ono není. Čím dál víc je to k pláči,“ řekl redakci zdroj blízký vedení ČSSD.

Poslanec má hlasovat podle svého vědomí a svědomí

Někteří poslanci o problému s podpisem koaliční smlouvy hovořili zcela otevřeně. Jedním z nich je poslanec a lékař Jiří Koskuba.

„Poslanec má hlasovat podle svého vědomí a svědomí, takže samozřejmě může se stát, má-li k tomu vážný důvod, že by mohl jít v demokracii až tak daleko, že vládu nepodpoří. To už bychom do sněmovny ani nemuseli chodit, všechno by bylo jisté a pan premiér by si tam přišel sám a řekl, že je padesátkrát pro,“ uvedl Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Podle jeho slov se o podpoře vlády hlasuje tak, že jí poslanec vysloví důvěru. „To je snad jediný možný způsob, kterým to mohu dát najevo. Tam by logicky mělo být obvyklé, že pokud vedení se svým poslaneckým klubem jednalo a pakliže ho informovalo, že dopředu má přislíbenou podporu a při hlasování se ukáže, kolik nás pro tu vládu bude,“ pokračuje poslanec.

„Byl jsem už poslaneckým klubem atakován, že máme cosi podepsat, to je pravda. Klub jedná v úterý, takže se dozvíme detailně, co se po nás chce podepsat. Zřejmě se po nás bude chtít, abychom podepsali koaliční smlouvu. Těžko ale můžu podepisovat koaliční smlouvu, která už byla předána panu prezidentovi a při jejímž sestavování a vyjednávání jsem nebyl přítomen a jsem prostý řadový pěšák. Takovéto smlouvy podepisují nejvyšší velitelé. Znovu opakuji, že koaliční smlouva byla odevzdaná panu prezidentovi, takže je bezesporu platná a poslanci ji potvrdí tím, že při patřičném hlasování vládě vysloví důvěru. Ostatní věci jsou nadbytečné a já jsem se jimi nezabýval. Minulou sezonu po nás také nikdo nechtěl, abychom podepisovali, že zůstaneme v opozici,“ dodal Jiří Koskuba.

Sobotka nevěří vlastním poslancům?

Stejně to vidí i poslanec Vítězslav Jandák. „Nerozumím tomu, proč by po nás chtěli podepisovat koaliční smlouvu. Mám pocit, že jde o důvěru vládě a tam dají vládě od nás důvěru všichni. Tak proč bychom měli podepisovat nějakou koaliční smlouvu, nerozumím tomu. Čekám, jak se k tomu na klubu vyjádří vedení sociální demokracie. Připadá mi to jako určitá forma nedůvěry vůči všem poslancům,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

„Navíc jsme my poslanci tu smlouvu nedomlouvali a nevíme o tom nic. Budu mít rozhodně problém s tím tu smlouvu podepsat, protože to zkrátka vnímám jako nedůvěru vedení vůči svým poslancům. A důvod netuším. Proč bych já měl něco podepisovat, když jsem řekl, že důvěru vládě dám, to je bez diskuse. Z jakého důvodu by po nás poslancích mělo být vynucováno podepsat koaliční smlouvu? Opravdu to nechápu a nerozumím tomu,“ doplnil Jandák.

Své rozladění neskrýval ani poslanec a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „Pokud se nepletu, o důvěře vládě se rozhoduje na jednání Poslanecké sněmovny, kdy se každý z poslanců vysloví, zda je pro, nebo proti návrhu,“ míní.

„Nijak neskrývám, že je potřeba dát Bohuslavu Sobotkovi a jeho vládě šanci, čili že se vyslovím pro důvěru této vládě, ale současně mi připadá nad rámec, abych se upisoval k tomu, že se tak při hlasování vyjádřím. Stejně jako kolegové, a jsem rád, že v tom zdaleka nejsem sám, s tím problém mám. Nemám ale problém s vyslovením důvěry,“ konstatoval pro Jiří Zimola.

Zdroje: