Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Sobotka v ohrožení: Z kauzy zneužívání poslaneckých náhrad může být problém

Sobotka v ohrožení: Z kauzy zneužívání poslaneckých náhrad může být problém
Bohuslav Sobotka (ČSSD) | zdroj: Profimedia

Pokud by se aktuální kauzy zneužívání poslaneckých náhrad předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou chytila veřejnoprávní média, sociální demokrat by nejspíš zažil svou největší premiérskou aféru a dopad by to mělo i na voliče s dlouhou pamětí. To je názor českého politologa.

Antikampaň nejčtenějšího bulvárního deníku Bleskkterou spustil v pátek a pokračuje v ní i přes víkend, by mohla Sobotkovi srazit vaz nejen u jeho skalních levicových voličů, ale i u těch, kteří mají, mimochodem, delší paměť. Zejména, pokud by téma přešlo do veřejnoprávních sdělovacích prostředků. „Dopad by to mělo významný, protože by se téma dále udržovalo při životě, prodlužovalo a zejména oslovilo širší segment veřejnosti,“ komentuje politolog Jan Kubáček.

V současnosti, díky bulvárnímu charakteru, cílí zejména na nejrizikovější skupiny veřejnosti, které Bohuslava Sobotka oslovuje, tedy na voliče středové a levicové a voliče starší. „Už takto je to pro něj poměrně dosti kritické. Ale s přechodem do veřejnoprávních médií by ho to začalo oslabovat i mezi voliči velkých měst a voliči středovými, tedy dejme tomu na politiku náročnějšími, kteří mají ovšem i delší paměť,“ prognostikuje Kubáček.

Tím by se problém stal dlouhodobějším a pamatovatelným. „Byla by to jedna z prvních premiérských kauz Bohuslava Sobotky,“ podotýká politolog.

Poslanecké náhrady jsou problém

Celý problém spočívá v tom, že si Bohuslav Sobotka podle bulváru nechává vyplácet poslanecké náhrady za cestovné z jižní Moravy, přičemž už několik let žije s rodinou v pražských Stodůlkách.

„Premiér Bohuslav Sobotka žije s rodinou v luxusním bytě v pražských Stodůlkách. Přesto má trvalé bydliště psané ve Slavkově u Brna, kde ho už ale minimálně dva roky neviděli. A to se přitom z trvalého bydliště účtuje Sobotkovi cestovné," uvádí list, který je s průměrným více než milionem čtenářů stále nejčtenějším deníkem v republice a který před koncem loňského roku převzali společně s celou českou pobočkou vydavatelství Ringier významní byznysmeni Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Redaktoři bulvárního deníku Blesk se podle pátečního článku do Slavkova u Brna vydali, zjistili však, že by premiéra Sobotku v menší družstevní bytovce hledali marně. Sousedé následně dosvědčili, že předsedu ČSSD tam viděli naposled někdy v roce 2011.

Sobotka díky vyplaceným poslaneckým náhradám ušetří zhruba 310 tisíc korun ročně. Sám předseda vlády se brání tím, že se náhrady mohou účtovat buď od místa bydliště nebo místa regionální poslanecké kanceláře, kterou má ve Vyškově, a vzdálenost do Prahy je tedy podobná a na věci to proto nic moc nemění. Designovaný premiér ale využívá stranickou Škodu Superb, takže dopravu z bydliště do Poslanecké sněmovny má rovněž proplacenu.

Zdroje: