Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Sněmovní komise k OKD podá trestní oznámení na ministry i podnikatele

Sněmovní komise k OKD podá trestní oznámení na ministry i podnikatele
zdroj: Profimedia

Sněmovní vyšetřovací komise po dvou letech vyšetřování privatizace OKD chce podat trestní oznámení na 14 osob. Mezi nimi jsou i bývalí ministři Bohuslav Sobotka, Vladimír Dlouhý a Jiří Skalický, zároveň také podnikatelé Zdeněk Bakala a Viktor Koláček.

Na tiskové konferenci shrnul výsledky vyšetřování Lukáš Černohorský, předseda sněmovní vyšetřovací komise: "Podle názoru komise došlo k pochybení ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého, kdy samotná realizace vkládání bytového fondu do společnosti OKD neměla oporu v tehdy platných zákonech." Pokud se tento nález potvrdí, znamená to, že byty jsou stále v majetku státu, a došlo tak k závažnému pochybení a podvedení nájemníků.

Černohorský potvrdil, že komise se již spojila s ministerstvem financí a Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Avšak prozatím nedostala argumentačně uspokojivou odpověď, proč Česká republika nepodá určovací žalobu, u níž by soud určil, zda stát je, nebo není majitelem těchto bytů. Proto se komise rozhodla podat trestní oznámení pro porušování povinností při správě cizího majetku.

"V tomto případě na Vladimíra Dlouhého, který byl tehdy ministrem průmyslu a obchodu, Jiřího Skalického, který byl tehdy ministrem pro správu národního majetku a jeho privatizaci, Pavla Šandu, což byl šéf sekce majetkových účastí ve Fondu národního majetku (FNM), Romana Češku, předsedu Fondu národního majetku, a Jaroslava Jurečku, který byl náměstkem ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci, který ve výsledku to schválení snížení základního jmění na úkor státu podepsal,“ uvedl Černohorský.

Podezření ze zneužití pravomocí a podvodu

Pro podezření za zneužití pravomocí veřejného činitele bude trestnímu oznámení čelit také tehdejší ministr průmyslu Milan Urban a tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. A to kvůli privatizaci menšinového státního podílu v OKD v roce 2004 skupině Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy za 4,1 miliardy korun. Podle Černohorského bylo zájmem státu vyjednat co nejvýhodnější cenu pro stát, což se nestalo.

Od Koláčka a Otavy pak společnost OKD odkoupila skupina RPG industries v čele se Zdeňkem Bakalou. Komise proto Koláčka a Bakalu podezírá z podvodu, protože Bakala údajně Karbon Invest odkoupil v době, kdy skupina ještě stále vyjednávala se státem o prodeji minoritního podílu OKD.

"Exkluzivní jednání (s firmou Karbon Invest o prodeji menšinového státního podílu) bylo vedeno jen na základě toho, že stát a vláda žili v domnění, že to prodávají osobám, které jsou spojeny s regionem, nikoli finančnímu žralokovi," dodal Černohorský.

Zdroje: