Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Komentář: Co přinese vyšetřovací komise k OKD: Lynč, nebo odkrytí souvislostí?

Komentář: Co přinese vyšetřovací komise k OKD: Lynč, nebo odkrytí souvislostí?
OKD a její byty se staly symbolem pro krádež a tunel | zdroj: Profimedia

Dolní komora parlamentu z podnětu Pirátů zřídila vyšetřovací komisi k OKD. Už nyní lze vidět stinné stránky, které vznik komise provázejí. Nejde jen o mediálně efektní hraní si na soudce? A za jakých okolností může být působení komise užitečné?

Poslanecká sněmovně schválila zřízení sněmovní vyšetřovací komise k OKD. S návrhem přišla Pirátská strana, která tak udělala první krok k naplnění svého předvolebního hesla "Pusťte nás na ně". Kauza společnosti OKD byla jednou z těch, které byly vyobrazené na pirátském předvolebním autobuse, za nějž Piráti sklidili nemalou kritiku, protože dopředu předjímali, kdo by měl být potrestán a skončit za katrem.

Kromě Bohuslava Sobotky s hornickým kladivem byl na vězeňském autobuse zvěčněn i Miroslav Kalousek s herním automatem, Andrej Babiš s čapím hnízdem, David Rath s lahví vína a krabicí a Jana Nagyová-Nečasová s loutkou Petra Nečase. Ti všichni sedí a před nimi stojí předseda Pirátů Ivan Bartoš s obuškem coby dozorce.

Když Jakub Michálek, Ivan Bartoš a místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Josef Hájek 6. prosince představovali na tiskové konferenci ve sněmovně návrh na zřízení komise, neopomněl Michálek zdůraznit: "Vláda pana Sobotky je v demisi, takže si myslím, že ty poslední zábrany, které bránily tomu, aby se ta kauza nějakým způsobem vyšetřila, padly".

Špinavý štít a hyenistické chování

Ať to předseda poslaneckého klubu Pirátů myslel jakkoli, vládu Bohuslava Sobotky označil jako překážku ve vyšetřování kauzy OKD. Už neřekl, jestli mu sama měla aktivně bránit, nebo její samotná existence nedovolila najít dostatečnou vůli k vyšetřování.

Navíc ačkoli je případ OKD nejčastěji spojovaný s rokem 2004, kdy o prodeji menšinového podílu této společnosti rozhodla Špidlova vláda na návrh tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky, privatizace OKD zasahuje mnohem delší časové období a netýká se jen kabinetu Vladimíra Špidly. Sami Piráti v důvodové zprávě k návrhu zřízení komise zdůrazňují rok 1997, kdy stát v OKD přišel o většinu tím, že Fond národního majetku snížil základní kapitál společnosti v neprospěch státu.

Kauza OKD je vysoce politická, což je zřejmé nejen z toho, že ji Piráti prezentovali v rámci své předvolební kampaně a její vyšetření dávají do souvislosti s koncem Sobotkovy vlády, ale i ze samotného projednávání návrhu na zřízení vyšetřovací komise ve sněmovně, které poslanec za SPD Lubomír Volný využil k urážení celé sociální demokracie. Hovořil o hyenistickém chování ČSSD, kdy se strana pokusila vyrovnat s dědici po zesnulém právníkovi Zdeňku Altnerovi a nabídla jim nižší částku, než o které dříve rozhodl soud.

Volný také zmínil, že štít sociální demokracie je "hrozně, hrozně špinavý" a na závěr dodal: "Řekl bych, že oběti z řad ČSSD, které položily své životy při boji za dobrou věc, se musí dnes v hrobě obracet, když vidí, kdo vede ČSSD." Lze namítnout, že podobnými příspěvky v aktuálním volebním období poslanci SPD zřejmě budou sněmovnu častovat při různých příležitostech a s vyšetřovací komisí k OKD to vůbec nesouvisí. U tohoto bodu se to však přece jen nabízí trochu víc.

Kalousek proti všem

Celá historie OKD a její privatizace je velmi spletitá a těžko se ubránit skepsi ohledně toho, k čemu vyšetřovací komise po deseti měsících své činnosti může dospět. Piráti si odškrtnou jednu z kauz, které se slíbili věnovat. Ostatní politické strany se na tom svezou, nebo se aspoň budou tvářit, že s prošetřováním privatizace OKD nemají problém. Ostatně nic jiného jim nezbývá. OKD a její byty se staly symbolem pro krádež a tunel.

Společenská atmosféra je taková, že kdo by se zřízení komise postavil, toho veřejnost a političtí konkurenti sežerou. Proti vzniku komise tak hlasoval jeden jediný poslanec, a to ten, který už nemá co ztratit: Miroslav Kalousek. Jakub Michálek také hned na jeho adresu ještě před hlasováním neopomněl uvést, že by očekával, že vystoupí s oznámením střetu zájmů, protože v roce 2010 dostala TOP 09 od Zdeňka Bakaly osm milionů korun v době, kdy byl prvním místopředsedou.

Ze 169 přítomných tak nakonec bylo 153 poslanců napříč všemi politickými stranami pro zřízení vyšetřovací komise. I v TOP 09 se našel Dominik Feri, který hlasoval pro její schválení. Ostatní poslanci za topku se zdrželi či omluvili. Komunisté naopak pro vznik komise hlasovali v plném počtu.

Uvolněná frustrace

Hlavní smysl komise kromě toho, že se strany v příznivém světle ukážou před svými voliči, je morálně společenský. Pro ty, které privatizace poškodila, především nájemníky někdejších bytů OKD, z toho může plynout pocit, že se jejich případem někdo zabývá a celá věc neupadla v zapomnění. Další dopad působení komise bude, že se případ OKD znovu připomene a důkladně zrekapituluje. To lze očekávat spíše, než že by činnost komise přinesla nějaké převratné závěry a překvapivé viníky.

Nové zevrubné zaobírání se OKD by mohlo vést k tomu, že se uvolní frustrace, která je kolem této, ale i dalších podobných kauz nastřádána. Popis praktik, které tu byly možné, nám může pomoci vyrovnat se s pocitem nespravedlnosti, který je obecně spojený s privatizací a u části společnosti s celým polistopadovým obdobím.

Musí se tak ovšem dít alespoň ze strany komise věcně a se snahou ukázat celý příběh OKD, ve kterém opakovaně a dlouhodobě selhávali zástupci státu neschopní za něj vykonávat jeho vlastnická práva. Říct si, kdo je za co zodpovědný, k tomu minimálně z části patří, ale stále je třeba mít na paměti, že úlohou sněmovní vyšetřovací komise není suplovat roli orgánů činných v trestním řízení.

Piráti mají zásluhu na tom, že se záležitost OKD na půdě sněmovny znovu otevře. Je dobře, že se do problematiky snaží poctivě proniknout a pojmout ji v její úplnosti. Pokud by ale vyšetřovací komise a působení Pirátů obecně upadlo do dryáčnického lynče namísto vyrovnání se s určitým obdobím našeho vývoje, jen to vystupňuje boj částí společnosti proti sobě navzájem a nic to nepřinese. Když tedy Jakub Michálek na půdě sněmovny řekl, že někde je potřeba začít a že začít s OKD je dobrý způsob, zbývá dodat, čeho přesně je to začátek.

Zdroje:
Vlastní