Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Smrt hokejistů v Jaroslavli: Obžalovaný popřel vinu, soud byl odročen

Smrt hokejistů v Jaroslavli: Obžalovaný popřel vinu, soud byl odročen
Po smrti trojice hokejistů se do smutku ponořila celá republika | zdroj: Profimedia

V ruské Jaroslavli ve středu startoval proces s jediným obžalovaným v případě tragické nehody letounu, která připravila o život hokejisty z klubu Lokomotiv. Vinu za tragédii Vadim Timofejev, bývalý vysoce postavený pracovník letecké společnosti Jak Servis, odmítá. Soud byl krátce po zahájení odročen o dva týdny na žádost obžaloby s odůvodněním, že české a německé rodiny obětí nebyly o začátku procesu informovány.

V době havárie pracoval Timofejev jako náměstek ředitele letové služby Jak Servisu. Podle vyšetřovacího spisu věděl, že oba piloti neměli patřičný výcvik pro letoun Jak-42. Posádka přesto dostala zelenou. Timofejev ale jakoukoli vinu popírá. Hrozí mu až sedm let.

"Hlavní příčinou nehody bylo narušení těžiště. Posádka byla skutečně prvotřídní, situace ji ale ohromila. Necítím se být vinný. Pokud bych byl vinný, hned první den bych napsal prohlášení, že jsem vinen. S takovou myšlenkou bych tři roky nežil. Jsem vinen z administrativního pohledu, protože jsem byl velitelem letové služby a nesu zodpovědnost za podřízeného," prohlásil Timofejev.

Skutečným viníkem nehody je podle něj náhoda a dokonce ani vyšetřovatelé dodnes nemohou s jistotou říct, co se v letadle přesně stalo.

Podle vyšetřovací komise nehodu způsobila posádka chybným bržděním při startu. Stroj nedokázal nabrat potřebnou výšku, zavadil o letištní naváděcí systém a zřítil se na zem. Havárii letounu Jak-42 přežil pouze palubní mechanik, všichni ostatní zemřeli. Mezi oběťmi byli i čeští hokejisté Josef Vašíček, Jan Marek, Karel Rachůnek a Slovák Pavol Demitra

Zdroje: