Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Slovo 21, z. s. opět zorganizovala tak trochu netradiční nedělní oběd v rámci projektu Rodina odvedle

Slovo 21, z. s. opět zorganizovala tak trochu netradiční nedělní oběd v rámci projektu Rodina odvedle
zdroj: tisková zpráva

I v letošním roce se opět střetly české rodiny s rodinami cizinců díky organizaci Slovo 21 a projektu Rodina odvedle, v rámci kterého proběhlo 52 setkání po celé České republice. V neděli 26. 11. 2017 společně zasedlo 104 rodin k prostřeným stolům a uvařily typická česká i zahraniční jídla. 

Foto: Slovo 21, z.s.

Projekt tímto způsobům každoročně spojuje české rodiny s rodinami cizinců z třetích zemí a pomáhá tak cizincům k jejich integraci a seznámení se s místními rodinami. Cílem je zlepšení vztahů mezi majoritní společností a cizinci, budování multikulturní společnosti a vzájemné pochopení odlišných kultur. Od roku 2004 si již 1550 rodin takto pochutnalo, podebatovalo a vyměnilo kontakty. Někteří z účastníků zůstali přátelé dodnes, a takový oběd si už mnohokrát zopakovali.

ceska rodina s rodinou z Ruska zdroj: tisková zpráva

 Foto: Slovo 21, z.s.

U společného oběda se rodiny seznamovaly a povídaly si, děti si hrály a smály se. V kuchyni to vonělo exoticky či tak nějak povědomě. Talíře a skleničky cinkaly, schylovalo se totiž k společnému nedělnímu obědu, leč tak trochu netradičnímu. Rodiny se předtím neznaly. Ledy se prolomily už mezi dveřmi, hostitelé byli nervózní, jestli se jim všechno vyvede a hosté se nemohli dočkat, co vše dnes ochutnají. Předaly se malé dárky na uvítanou, tam koláč, jinde zase domácí marmelády či chilli papričky, a oběd mohl začít.

Ester Geislerova s rodinou a rodina z Beloruska zdroj: tisková zpráva

 Foto: Slovo 21, z.s.

Jak to dopadlo letos v Jihočeském kraji, nám prozradila krajská koordinátorka Marcela Kassai, která se sama jednoho oběda zúčastnila: „Setkání bylo vřelé, přátelské a sálala z něj neuvěřitelně pozitivní energie. O tom, že toto setkání nebylo jejich poslední, není pochyb.“

Další zajímavý nedělní oběd zažila i koordinátorka Moravskoslezského kraje Simona Jirásková: „Setkání bylo velmi příjemné. Povídali jsme si o životě na Ukrajině a o tom, jaký je život u nás. Děti si hrály a rodiny se domlouvaly na dalším setkání, které by mělo být spojeno s divadelním představením pro děti.“

TENTO PROJEKT ZAMĚŘENÝ NA INTEGRACI CIZINCŮ JE FINANCOVÁN MINISTERSTVEM VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY

logakprclanku zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
Inzerce