Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nerudová ve stopách Drahoše a dalších poražených: Hrad nevyšel, zkusíme to jinde

Nerudová ve stopách Drahoše a dalších poražených: Hrad nevyšel, zkusíme to jinde
Danuše Nerudová na KVIFF | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) by měli příští rok do voleb do Evropského parlamentu vést bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a bývalý šéf poslanců hnutí Jan Farský (STAN). Jejich nominaci do čela listiny dnes schválilo předsednictvo Starostů. Definitivně o lídrech bude rozhodovat celostátní výbor STAN.

Nerudová na sociální síti X, dříve twitter, oznámila, že se bude na dnešním zasedání předsednictva STAN ucházet o pozici v čele kandidátky. Podle šéfa STAN Víta Rakušana může Nerudová Starostům pomoci vybudovat přesvědčivou a sebevědomou evropskou kandidátku.

„Cítím zodpovědnost vůči všem, kteří mi dali hlas v prezidentské volbě a chtěli změnu. Populismu se musíme znovu postavit a nabídnout mu alternativu,“ uvedla Nerudová, která v lednu v prvním kole prezidentských voleb skončila třetí. Dnešní nominace lídrů kandidátky bude podléhat schválení širším vedením Starostů. Celostátní výbor by o nich rozhodovat koncem léta.

Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová získala v prezidentských volbách 13,9 procenta hlasů a volilo ji přes 777 000 lidí. Před druhým kolem podpořila pozdějšího vítěze voleb Petra Pavla. Dnes uvedla, že díky nevídané vlně nadšení se podařilo zabránit zvolení Andreje Babiše (ANO) prezidentem. „Populisté se ale nevzdávají a chtějí si opět podmanit naši zemi za každou cenu. Kvůli našim dětem jim to nesmíme dovolit,“ dodala pateticky.

Rakušan na sociální síti X napsal, že ho rozhodnutí Nerudové usilovat o kandidaturu za STAN potěšilo. Nerudová podle něj chce pomoci spojovat liberální proevropské demokratické síly. „Může nám pomoct vybudovat přesvědčivou, sebevědomou evropskou kandidátku lidí, kteří mají ambici spoluurčovat budoucnost Evropy, ne si přihrávat ‚malou domů‘ nebo si z EU udělat strašáka pro sbírání falešně národoveckých bodů,“ uvedl.

Zkoušela to i u jiných partají

O kandidatuře Nerudová intenzivně vyjednávala s více politickými subjekty, napsala. „S jediným cílem - najít partnery, se kterými budeme bojovat za klíčové reformy, lepší život všech bez rozdílu a rovné šance pro každého bez ohledu na to, kým je, odkud pochází, koho miluje či v co věří,“ uvedla. Doplnila, že se STAN má společnou řadu témat, například ochranu přírody, podporu venkova, ale i rovná práva pro všechny.

Kandidátka STAN v eurovolbách v příštím roce by měla nést označení Starostové a osobnosti pro Evropu. Listinu skládá Farský, který serveru iRozhlas.cz řekl, že by mezi prvními deseti kandidáty mělo být sedm členů STAN a tři „osobnosti“, v druhé desítce pak šest Starostů. STAN bude ve volbách kandidovat samostatně.

Farský uvedl, že Nerudová je silná osobnost s liberálními hodnotami a proevropským smýšlením. „Je mi ctí, že právě ona bude lídrem kandidátky za osobnosti pro Evropu. Rozumíme si nejen po programové stránce, ale i po té lidské. Věřím, že naše vzájemná synergie nám pomůže dosáhnout v evropských volbách přesvědčivého výsledku,“ uvedl.

Nerudová míní, že kandidáti na listině STAN mohou přinést pozitivní změny a novou energii do evropské politiky. „Věřím, že společně připravíme evropský program, který posune naši zemi a unii dopředu. Za klíčové považuji soustředit se na odolnost Evropy a zajištění naší suverenity - energetické, surovinové i bezpečnostní,“ uvedla. 

Zdroje: