Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Skopec i Uchcánek: Protivínsko láká na půvabnou stezku kolem rybníků

Skopec i Uchcánek: Protivínsko láká na půvabnou stezku kolem rybníků
Rybník Uchcánek | zdroj: Wikipedia.org

Památky i pozoruhodnou soustavu rybníků v podhůří Píseckých hor nabízí Protivínsko. Naučná stezka Zelendárky vedoucí krajinou s cenným biotopem je balzám pro duši každého, kdo má rád klid a přírodu - vskutku jihočeskou a skoro kýčovitě pěknou.

Zelendárky nelámou rekordy v návštěvnosti (a to je dobře), přestože patří do soustavy Natura 2000, kde jsou po boku takových turistických trháků jako Adršpašsko-teplické skály, Kokořínsko nebo Lednické rybníky. Zhruba jedenáctikilometrová stezka zelení, kolem rybníků, samot i vesnicemi je přitom volbou střiženou na míru letním víkendovým odpoledním.

Soustava třinácti rybníků, z nichž 10 podléhá ochraně, je mezi Protivínem a Píseckými horami. Kousek za vesnicí Krč najdete například Mlýnský rybník, vedle někdejšího mlýna a pily, dále do soustavy patří Starý a Nový u Krče, Na Rejčavých, Kolářů u Nové vsi, Starý u Nové vsi, Zukáček, Čejka, Skopec a také rybník s poetickým názvem Uchcánek.

Samotná zastavení naučné stezky pak poutníky seznámí jak se zajímavostmi o přírodě i rybníkářství na Protivínsku, tak i s historií oblasti a církevními i technickými památkami.

Trasa začíná v Protivíně. Pak si turisté počtou třeba o dávném přepadení loupežníky, ale i rodu Zelendarů. Rodina na Protivínsku žila mezi lety 1568 až 1615 a osada Zelendárky i celá nynější oblast dostaly jméno po úředníkovi protivínského panství Albrechtovi Zelendarovi. Další člen rodiny, Jiřík Zelendar, byl hejtmanem v Protivíně a zasloužil se o vybudování části rybníků soustavy.

Připomínky těžby i tragédie

Z dalších zastavení se lidé projdou kolem statku U Říhů, kde Karel Kachyňa v 80. letech natáčel film Duhová kulička, poblíž dávných rýžovišť zlata i těžebních dolů, formanskou i starou obchodní cestou, která stezku uzavírá.

Zastavení jsou věnována také zmíněnému mlýnu v Podkrčí nebo tragickému příběhu děvčat, která se utopila za povodně. Chodci pohlédnou také na Malý a Vysoký Kamýk, vrcholy Píseckých hor. Jedna ze zastávek připomíná také Záviše z Falkenštejna, který tu měl během cesty spočinout.

Ve vsi Krč je pak kostel svatého Václava, původně zasvěcený svatému Mikulášovi. Kostelík stojí na návrší. Uvnitř si lze prohlédnout gotické fresky ze 14. století zobrazující právě svatého Mikuláše, nechybí však ani vyobrazení zemského patrona. Právě tady je také pohřben Jiřík Zelendar.

Pokud do Zelendárek vyrazíte v letních měsících, do uší vám zřejmě bude hrát příjemný přírodní "soundtrack" a četné louky budou doslova pastvou pro oči. Ať už vyrazíte pěšky, či na kole.

Alespoň dopoledne, ještě před startem, pak stojí za to věnovat pozornost i Protivínu. Můžete si prohlédnout třeba židovský hřbitov na kopci na východním kraji města. V Protivíně je také krokodýlí zoo, v průjezdu protivínského muzea pak začíná třiadvacetikilometrová naučná stezka Blanice.

Zdroje:
Vlastní