Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Seznamka vydělává na manželské nevěře, ve Francii jí hrozí zrušení

Seznamka vydělává na manželské nevěře, ve Francii jí hrozí zrušení
Internetová seznamka Gleeden se zaměřuje na vdané ženy, které hledají povyražení | zdroj: tisková zpráva

Internetová seznamka Gleeden určená vdaným ženám a mužům ve Francii možná porušuje zákon. Žalobu na ni podalo Sdružení katolických rodin, podle něhož stránky zprostředkovávající nevěru porušují občanský zákoník, který určuje, že věrnost je nedílnou součástí manželství. Informoval o tom britský server BBC.

Společnost se chlubí tím, že je lídrem v seznamkách určených pro vdané ženy a má na tom postavenou i rozsáhlou reklamní kampaň. Na jedné z nich je například žena ve svatebních šatech, která drží za zády ruku se zkříženými prsty, čímž vyjadřuje, že svůj slib nemyslí až tak vážně.

Sdružení katolických rodin (ACF) má přitom poměrně velkou šanci, že se svou žalobou o nelegalitu seznamky u soudu uspěje. Článek 212 francouzského občanského zákoníku totiž doslova říká, že "manželé jsou si k sobě povinováni úctou, věrností a pomocí".

"Existuje množství seznamek, Gleenden se od nich ale liší tím, že je jeho obchodní model založený na manželské nevěře. Zcela otevřeně nabízí ženám mimomanželský sex," říká předseda ACF Jean-Marie Andres.

To ostatně ani Gleeden nepopírá a tvrdí, že naopak jejich seznamka pomohla zachránit nejedno manželství. "Máme spoustu klientů, kteří nám říkají, že jsme je zachránili od rozvodu. My nevěru nevymysleli, ta je tu bez ohledu na nás. Vše, co děláme, je jen odpověď na poptávku," říká mluvčí společnosti Solene Pailletová.

Seznamka funguje na principu, že vdané ženy za registraci neplatí, na rozdíl od mužů, kteří hledají povyražení. Vše je nezávazné a nikdo nemusí tajit manželku, manžela nebo děti. 

Zdroje:
BBC