Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Šéf VZP předbíhal při očkování, ve funkci se ale udržel

Šéf VZP předbíhal při očkování, ve funkci se ale udržel
Ředitel VZP Zdeněk Kabátek | zdroj: Profimedia

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek zůstane ve své funkci. Správní rada jej podpořila a shodla se na tom, že nepovažuje jeho přednostní očkování za porušení právních předpisů.

Rada vyslechla Kabátkovo zdůvodnění, proč se nechal 5. ledna ve vinohradské nemocnici očkovat, i když nepatřil podle vakcinační strategie k prioritním skupinám. Kabátek už dříve řekl, že se nechal očkovat především proto, že chtěl ochránit kolegy a zdravotníky, se kterými se denně setkává.

Předsedkyně správní rady Věra Adámková (ANO) novinářům řekla, že ředitel se nechal očkovat po doporučení svého ošetřujícího lékaře kvůli určité diagnóze. O jakou diagnózu se jednalo, předsedkyně neupřesnila. "Důvod (k očkování) je mezi lékařem a pacientem," řekla Adámková. Doplnila, že správní rada o odvolání Kabátka nehlasovala. Po konzultaci s právníky přijala usnesení, že Kabátek neporušil účinné právní předpisy.

Kabátek kvůli přednostnímu očkování sklidil kritiku. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že každý slušný člověk by měl na to reagovat a že Kabátek by měl vyvodit důsledky sám pro sebe.

Kvůli postupu při očkování ve Státním zdravotním ústavu už rezignoval jeho ředitel Pavel Březovský. Důvodem byly informace, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Kvůli očkování v SZÚ pak ministr zdravotnictví odvolal svou náměstkyni Alenu Šteflovou, která se nechala přednostně očkovat společně s manželem.

VZP hospodařila loni se schodkem 5,1 miliardy korun, navzdory epidemii covidu-19 byl zhruba o 300 milionů korun menší, než s jakým počítal zdravotně pojistný plán pro rok 2020. Po jednání správní rady to novinářům řekli její členové. Do zdravotnictví přišlo loni zhruba o 20 miliard navíc jako platba z rozpočtu za státní pojištěnce, jako jsou děti, nezaměstnaní nebo senioři. VZP má mezi pojištěnci 60 procent obyvatel, o zbytek se dělí šest pojišťoven sdružených do Svazu zdravotních pojišťoven. Všech sedm dohromady podle prezidenta svazu Ladislava Fridricha vydaly 352 miliard, o 5,5 miliardy víc, než plánovaly.

Podle člena správní rady poslance Rostislava Vyzuly (ANO) byly loni příjmy pojišťovny VZP 213,8 miliardy a výdaje 218,9 miliardy korun, což je u obou asi o 1,5 procenta víc, než bylo plánováno. Na konci roku bylo na běžném účtu pojišťovny 21,5 miliardy korun a na rezervním fondu 2,7 miliardy korun.

Zdroje: