Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Sedm podezření na jihoafrickou mutaci v Česku (AKTUALIZOVÁNO)

Sedm podezření na jihoafrickou mutaci v Česku (AKTUALIZOVÁNO)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný | zdroj: Úřad vlády ČR

V České republice je sedm podezření na jihoafrickou mutaci koronaviru. Čtyři jsou ve školce v Brně, o třech dalších ze zájezdu na Zanzibar mluvil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jihoafrickou mutaci, která je nakažlivější, musí potvrdit laboratoř v Praze.

V brněnské školce vzniklo podezření na jihoafrickou mutaci u dvou dětí a dvou učitelek, uvedla Renata Ciupek, ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice. U zájezdu vzniklo podezření u ženy a muže z Královéhradeckého kraje a u jedné ženy z Jihomoravského kraje, zjistila ČTK od důvěryhodných zdrojů. „Děti byly bez příznaků stejně jako jedna učitelka, druhá učitelka měla mírné příznaky,“ uvedla Ciupek. Podle ní nikdo nebyl v zahraničí a pohybují se jen po Brně. Ve školce nejprve platilo opatření v podobě zavřené třídy, nyní je zavřená celá mateřská škola. „Výsledky dalších desítek testů byly negativní,“ zdůraznila Ciupek.

(14:36, původní zpráva) Vzorky se nyní zkoumají v laboratoři Státního zdravotního ústavu. Odborníci u nich udělají takzvanou sekvenaci, což je podrobná genetická analýza viru, která má mutaci potvrdit.

„U tří lidí z ČR máme podezření na nákazu novým typem koronaviru, tzv. jihoafrickou mutaci. (...) Jedná se o osoby, které se vrátily ze Zanzibaru,“ uvedl ministr. Odborníci uvádějí, že vakcíny, kterými se nyní proti covidu-19 v Česku očkuje, by proti jihoafrické mutaci nemusely být tak účinné.

Mutace jsou pojmenovávané podle místa, kde vědci poprvé sekvenovali gen viru. V Česku se v poslední době šíří britská mutace koronaviru, která je podle odborníků o 30 až 70 procent nakažlivější než dosavadní, ale například vakcína firmy AstraZeneca je proti ní podle vakcinologa Romana Chlíbka účinná. Na britskou variantu by měl účinkovat i neregistrovaný lék bamlanivimab od firmy Eli Lilly, který Česko objednalo a který má pomáhat lidem s rizikem těžkého průběhu onemocnění. Podle imunologa Zdeňka Hela je ale tento lék neúčinný proti jihoafrické variantě.

Jihoafrická mutace se už objevila v některých sousedních zemích. Šíří se v rakouském Tyrolsku a minulý týden první výskyt zaznamenalo Polsko. Je zřejmě nakažlivější než původní virus.

V pondělí v ČR laboratoře odhalily 11 233 nových případů koronaviru, zhruba o 2300 víc než před týdnem. V těžkém stavu leží v nemocnicích s onemocněním covid-19 nejvíce pacientů od začátku epidemie. Ministerstvo zdravotnictví jich v pondělí evidovalo 1329. Nemocniční péči vyžaduje více než 6500 lidí, jejich počet v posledních dnech roste.

Zdroje: