Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Saúdské bojovnice za práva žen řídit auto propustili z vazby

Saúdské bojovnice za práva žen řídit auto propustili z vazby
Loujain al-Hathloulová za cestě do Saúdské Arábie | zdroj: YouTube

Dvojice žen, které porušily zákon zakazující v Saúdské Arábii ženám řídit auta, se po 70 dnech vazby dostala na svobodu. Podle analytika BBC pro arabské záležitosti Sebastiana Ushera se na jejich případu ukáže, zda s příchodem nového panovníka na trůn začnou pomalu přicházet změny.

Saúdská Arábie je jedinou zemí na světě, která ženám zákonem zakazuje usednout za volant, nemají právo získat řidičský průkaz. Pětadvacetiletou Loujain al-Hathloulovou zadržela policie poté, co se snažila do země dojet autem ze sousedních Spojených arabských emirátů. Chtěla tak podpořit kampaň na zrušení zákazu řízení.

O několik dní později policie zadržela i saúdskou novinářku působící ve Spojených arabských emirátech Maysu al-Amoudiovou, která se snažila al-Hathloulové pomoci.

Kvůli tomu, že o svých plánech a protestech pravidelně informovaly na sociálních sítích, budou obě ženy souzeny jako teroristky. Jinak by jde zřejmě čekal mírnější trest, možná jen pokuta.

Monarchie je v takových případech neústupná. Asi nejvýraznější ukázkou je bloger Raif Badáví, který byl jako zakladatel diskusního fóra  Free Saudi Liberals obviněn z propagace liberálního myšlení a porušování islámských hodnot. Byl odsouzen k trestu 1000 ran bičem a deseti letům vězení.

Také o jeho uvěznění se s novým saúdským králem Salmánem na své návštěvě bavil britský princ Charles. I proto se spekuluje, že ženy byly propuštěny v reakci na Charlesovu návštěvu.

zdroj: YouTube

Zdroje:
bbc.co.uk