Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nový saudský král Salmán demokracii nepřipustí, s USA se ale přátelit bude

Nový saudský král Salmán demokracii nepřipustí, s USA se ale přátelit bude
Král Saudské Arábie Salmán bin Abd al-Azíz | zdroj: Profimedia

Král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd je vládním a diplomatickým veteránem. Téměř padesát let vykonával funkci guvernéra hlavního města Saudské Arábie Rijádu. Navíc platí za zdatného vyjednavače při řešení vnitřních sporů rozvětvené saudské rodiny.

Devětasedmdesátiletý Salmán usedá na trůn po smrti svého nevlastního bratra Abdalláha ibn Abdal Azíz Saúda. Ten zesnul v pátek 23. ledna nad ránem ve věku 90 let. Salmán byl právoplatným následníkem trůnu jmenován již v červnu roku 2012, kdy se Abdalláhův zdravotní stav začal komplikovat. Postupně tak od bratra začal přebírat i některé výkonné pravomoci. Od roku 2011 Salmán souběžně vykonával i funkci ministra obrany arabského království. Jako šéf armády se připojil k americkým vzdušným úderům proti Islámskému státu. Ten i ultrakonzervativní saudská monarchie vnímá jako hrozbu pro svoji stabilitu.

První král Saudské Arábie Abd al-Azíz ibn Saúd po sobě zanechal 45 synů, které zplodil s 22 manželkami. Salmán je jeho 25. synem a šestým dědicem trůnu v řadě. Korunním princem království se nově stal Mukrín bin Abd al-Azíz, který je zároveň Salmnovým bratrem a nemladším synem v linii. Není vyloučeno, že si 69letý Mukrín část pravomocí se Salmánem rozdělí. Salmánovo zdraví je již delší dobu předmětem spekulací. V minulosti prodělal mozkovou příhodu, která se projevila na snížené hybnosti královy levé ruky. Také se mluví o tom, že trpní stařeckou demencí. Po čtyřiceti letech vlády Azízových synů se tak nevyhnutelně blíží doba generační obměny.  

Reformy bez demokracie

Salmán se ke kormidlu ropné velmoci dostává v nesnadném období. Více než polovina dvacetimilionové země je mladší 25 let. Mladí Arabové po vzoru svých vrstevníků na celém Blízkém východě chtějí nejen práci, ale i větší práva. Zároveň posouvají hranice svobody slova, která je v regionu značně omezována. Vládnoucí královská rodina se tak čím dál tím častěji stává terčem kritiky a to nejen na internetu.

Král Abdalláh si byl vědom nastávající generační obměny a za své vlády započal sérií reformních opatření, která pomalu modernizují zemi fungující na bázi středověkých monarchií. Změn doznal především vzdělávací systém a pomalu se rozvolňují i velice svázaná práva žen v zemi. Salmán se k reformám svého bratra hlásí, varoval však před příliš překotnými změnami.  

Salmán se již dříve nechal slyšet, že pro Saudskou Arábie není demokracie vhodná. Na rozdíl od Spojených států, které jsou sjednoceni demokracií, je arabské království prý sjednoceno rodinou Saudů. „Kdybychom u nás měli demokracii, tak se z každého kmene stane politická stran a v zemi nastane stejně jako v Iráku chaos,“ prohlásil v roce 2010. Na tomto stanovisku téměř jistě nehodlá nic měnit.

zdroj: Archiv

VIDEO: Tryzna za krále Abdalláha

Král sjednotitel

Salmán má pověst zdatného vyjednavače při řešení vnitřních sporů rozvětvené saudské rodiny. V minulosti hrál například klíčovou roli při vzniku takzvané „Rady oddanosti“. Jedná se o těleso složené z nejvýše postavených členů saudské rodiny. To má mimo jiné řešit otázku nástupnictví na trůnu. Na rozdíl od původního striktního obsazování po rodové linii zde mají jednotliví členové rodiny pro následníka hlasovat na základě jeho kvalit. S tím někteří konzervativní Saudi nesouhlasili. Salmán však jednotlivým rodinným frakcím pomohl najít cestu ke společné řeči.

Salmán má také dobré vztahy s četnými kmeny a klany, které se na území téměř celého Arabského poloostrova vyskytují. Svůj vliv navíc uplatňuje pomocí panarabských novin, které mu částečně patří.

Při setkání s americkými diplomaty v roce 2007 se kategoricky vyhradil vůči militantním tendencím. Diplomatům ale připomněl, že za vzrůstem islámského extrémismu také stojí extrémismus ze strany Židů a Křesťanů. Dle Salmána budou i Spojené státy jednou čelit hrozbě ze strany židovských a křesťanských radikálů. Klíčem ke stabilitě na Blízkém východě je dle něj vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu. Izrael považuje za „břímě Spojených států“.

Od nového saudského krále se nedají očekávat žádné převratné změny. Saudská Arábie zůstane věrným spojencem západního světa a především potom Spojených států, se kterými má nadstandardně dobré vztahy. Na druhou stranu zůstává jedním z nejuzavřenějších a zároveň nejrepresivnějších režimů na světě. V období nesčetných konfliktů jak na Blízkém východě tak jinde je stabilita prioritou.

Zdroje:
AP, Vlastní