Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Rusové utahují šrouby kolem Ukrajiny. Přitom tvrdí, že nikdy nikoho nenapadli

Rusové utahují šrouby kolem Ukrajiny. Přitom tvrdí, že nikdy nikoho nenapadli
Snímek z manévrů ruské a běloruské armády u ukrajinských hranic. | zdroj: Profimedia

Situace kolem Ukrajiny se vyhrocuje. Intenzita bojů mezi ukrajinskými vojáky a proruskými povstalci na východě Ukrajiny v neděli stoupala a Rusové, navzdory ujištěním o tom, že své jednotky stahují, v Bělorusku zůstávají. Mají tam 30 000 ruských vojáků, nejvíc od konce druhé světové války.

 Celkem je podle amerických odhadů kolem Ukrajiny rozmístěno více než 190 000 ruských vojáků. Tyto jednotky mají ve výzbroji mimo jiné 500 stíhacích letounů a padesát bombardérů.

Rusko, které ‚nikdo nikoho nenapadlo‘

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v neděli zaujal výrokem, podle něhož Rusko „v celé své historii nikdy nikoho nenapadlo“.

profimedia-0611890163 peskov Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov: Rusko nikdy nikoho nenapadlo. No fakt! | zdroj: Profimedia

Poměřováno Sověty (potažmo Rusy) vedené invaze do Československa v roce 1968, to vypadá jako špatný vtip – pokud nebereme vážně tehdejší kremelský výklad dějin, podle něhož byl vpád vojsk „internacionální pomocí“.

Mimochodem, invazi v roce 1968 předcházela rozsáhlá vojenská cvičení jednotek Varšavské smlouvy, kdy Sověti výrazně posílili svou přítomnost v zemích sousedících s Československem. Na jaře1968 pak vydal ministr obrany Sovětského svazu maršál Grečko direktivu pro sovětská vojska, rozmístěná v NDR, Polsku a Maďarsku, aby začala rozpracovávat operaci DUNAJ s cílem kontrolovat československé území. 

A také teď čekají jen na rozkaz

Podle nedělního prohlášení ukrajinské armády se v neděli odehrálo 136 ozbrojených incidentů, které mají na svědomí proruští povstalci, což je dvojnásobek ve srovnání s předchozím dnem. Proruští rebelové, kteří pokračují v evakuaci obyvatel do Ruska, zase tvrdí, že ukrajinská armáda pokračuje v agresi proti východním oblastem.  

Pozorovatelé OBSE na východní Ukrajině v sobotu zaznamenali téměř 2000 případů porušení příměří. 

Televize CNN informovala, že velitelé ruských jednotek dostali podle americké tajné služby rozkaz, aby se připravili k útoku na Ukrajinu. Tyto zdroje přitom upozorňují, že rozkazy mohou být vždy odvolány, anebo že může jít o dezinformaci, která má zmást Ameriku a její spojence.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v neděli sdělil, že Ukrajina dostane od Česka zdravotnickou pomoc ve výši deseti milionů korun a zopakoval, aby Češi na Ukrajinu necestovali.

Zdroje:
ČTK, ave