Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Rusové mají doma to, co přáli Evropě. Na Sibiři klesají teploty pod -60 stupňů

Rusové mají doma to, co přáli Evropě. Na Sibiři klesají teploty pod -60 stupňů
Žena na ulici v jihosibiřském Omsku. Letošní mrazy na Sibiři jsou mimořádně třeskuté. | zdroj: Profimedia

Ruská propaganda na konci loňského roku vykreslovala Evropu jako kontinent sevřený třeskutými mrazy a Evropany líčila jako bezmocně mrznoucí tvory bez zemního plynu ze Sibiře (videa tady zde). Nastala ale jiná situace.

Silné mrazy sužují Rusko – od Moskvy až po sibiřské Jakutsko. Zato v Evropě začátek roku připomínal předjaří a o plyn nouze nebyla a není.

V Jakutsku teď klesají teploty k mínus 60 stupňům Celsia a někde i níž. Na několika místech už naměřili nejnižší teplotu za posledních dvacet let. Meteorologická stanice v osadě Žilinda, která sleduje teploty už od roku 1942, v úterý zaznamenala mínus 61,9 stupně Celsia.

Mrzne až praští také na mnoha jiných místech Sibiře. Teploty se tam v těchto dnech pohybují kolem mínus 50 stupňů. To je zhruba o 20 stupňů méně, než je v těchto oblastech pro leden obvyklé.

‚Matka příroda‘ šetří naše zásoby fosilu

V Evropě naopak teploty počátkem ledna stoupaly k plus dvaceti stupňům. Příčinou byl příliv teplého vzduchu, který se zrodil u západního pobřeží Afriky. Odtud putoval severovýchodnímu směrem přes Evropu z Portugalska a Španělska. Na starý kontinent ji podle analýz meteorologů přitáhl vysoký tlak nad Středozemním mořem.

V Javorníku na Olomoucku naměřili meteorologové 19,6 stupně Celsia, což je dosud nejvyšší lednová teplotu v Česku. A rekordní hodnoty ohlásilo zhruba 80 procent stanic v zemi.

Rusové jsou zvyklí na tuhé mrazy, letos ale překonávají jejich očekávání. Co víc, meteorologové předpokládají, že vlna mrazů bude příštích dnech pokračovat.

Sibiř se otepluje, ale...

Mezi sibiřskou tlakovou výší a tlakovou níží nad severním Kazachstánem proudí z Arktidy extrémně chladný vzduch. Jeho proud se v evropské části Ruska zastavil, proto také v naší části kontinentu stále panují povětrnostní podmínky připomínající pozdní podzim, vysvětluje slovenský web iMeteo.

Několik let nevídané mrazy udeřily v období, kdy se Sibiř, jedno z nejchladnější míst planety, v dlouhodobém srovnání otepluje nevídaným tempem. Teploty se tam v posledních letech pohybovaly kolem deset stupňů Celsia nad dlouhodobým průměrem z let 1981 až 2010.

Zmíněné Jakutsko v posledních letech poutalo pozornost meteorologů a klimatologů hlavně letními teplotními rekordy. Loni a předloni tam naměřili teploty přesahující 30 stupňů Celsia.

Zdroje:
iMeteo, Twitter/ThierryGooseBC